Mardin-Kızıltepe yolu üzerinde yer alan Türkmen Dağı yamaçlarına 1980 askeri darbesi sonrası taşlarla yazılan "Ne Mutlu Türk'üm Diyene" yazısı kaldırıldı. Yerine Türk Bayrağı'nın ay-yıldız figürü çizildi.

YAZI NEDEN KALDIRILDI?

Yazıyı darbeye ait her şeyi silmek istedikleri için ortadan kaldırdıklarını ifade eden Mardin Valisi Turan Ayvaz konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: "Ne mutlu Türk'üm diyene' yazılarında silikler olmuştu. Görüntü açısından da ay yıldızın daha güzel olduğunu düşündüğümüz için bunu uygun gördük. Bu yazıların 1980'li yıllara ait olduğunu biliyoruz, bu nedenle de ihtilale ait her şeyi silmek istiyoruz. Bu geçmişteki izler yerine herkesin ortak değeri olan ay-yıldız yaptık. Çok da güzel oldu"

KAYMAKAM DA DESTEK VERDİ

Değişikliği Kızıltepe Kaymakamı Erkaya Yırık da destek verdi. Yırık şöyle konuştu: "Bu dönemde yapılan politikalarla bu gelişmeler örtüşüyor. Bu görüş, bu çalışma, bizim gibi bürokratların her zaman kafasında olan bir hadisedir. Askeri olarak da bu şekilde bir politikanın ve tavrın belirlenmiş olması da ülkemiz açısından da son derece memnuniyet verici bir gelişmedir. 1980'li yıllara ait izlerin silinmesi olumludur. Ayrıca bu yıllarda yapılan askeri çalışmalarla ile geçmişte yapılan askeri çalışmalar arasında da bayağı farklılıklar var. Bu farklılık da onun göstergesidir."

ÖNCE SİİRT’TE KALDIRILMIŞTI

Siirt′te Valiliğin önünden geçen cadde üzerinde konulan “Ne mutlu Türküm diyene” yazılı levha da Vali Ahmet Aydın tarafından verilen talimatla kaldırılmıştı. Vali Aydın, “Türk, Öğün, Çalış, Güven” tabelasının kim tarafından asıldığının belirlenmesi için bir çalışma yaptıklarını belirterek, şunları söylemişti: “Bu konuda ne jandarmadan, ne belediyeden, ne de hiçbir kurumdan olumlu yanıt alamadık. Tabelayı asan faili meçhul oldu. Kimse sahip çıkmadı. Halkın bazı değerlerini de göz önünde bulundurarak bu tabelanın kaldırılmasının uygun olacağını düşündük. Zaten çevreye yazılan yazılarla bir şey olunmayacağını bilmemiz gerekiyor” demişti.