Mardin'de 2009 yılında "KCK" adı altında düzenlenen operasyon ile gözaltına alınarak tutuklanan BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 22 kişinin yargılandığı davanın 17'nci duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen ve tutuklu BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın raporlu olduğu gerekçesiyle katılmadığı 11’i tutuklu 22 sanaklı davada, mahkeme sanıkların ifadelerini Kürtçe tercüman aracılığı ile aldı.

Tercüman aracılığıyla Kürtçe savunma yapan tutuklu sanıklar, yaptıkları çalışmaların legal olduğunu belirterek, 3 yıldır tutuklu olmaları nedeniyle yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için tahliyelerinin verilmesini istedi. Avukat Erdal Kuzu ise, ek mütalaayı incelemek için süre isteyerek, müvekkillerinden Abdurkadir Çugatay'ın kanser teşhisi ile hastanede yattığını söyleyerek tahliye talebinde bulundu.

Kuzu'nun konuşmasının ardından mahkeme heyeti Abdulkadir Çuğratay ve Genco Akman'ın tahliyesine, diğer tutuklu 9 kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı 5 Nisan'a erteledi.

DİYARBAKIR'DA TAHLİYE TALEBİ VAR, AMA TAHLİYE YOK

Diyarbakır’da Kürt siyasetçilerinin yargılandığı "KCK" ana davasının duruşması ise, tutsakların 15 Şubat'ı alkışlarla protesto etmesi nedeniyle kısa sürdü.  DTP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu Başkanı Senanik Öner, "Bugün kara gündür. Duruşmanın yapılmamasını istiyoruz" dedi.

Mahkeme başkanının ısrarlı çabalarına rağmen tutuklular alkışlar çalarak ayakta beklemeye başladı. Bunun üzerine mahkeme heyeti, duruşmanın düzenini bozdukları gerekçesiyle tutukluların salondan çıkarılmasını isteyerek, duruşmaya dair karar vermek üzere 15 dakika ara verdi.

Aranın ardından başlayan duruşmada yaklaşık 30 gündür süren delil ikamesi sonrası hukuki olarak karar vermek zorunda olan mahkeme heyeti, savcıya söz verdi. Savcı, "ÖYM'lerin İstiklal ve DGM'lere benzetilmesine kendi adıma alındığımı söylemek istiyorum. Sanıkların yargılanma koşulları gayet iyidir. İddianamenin emniyette hazırlandığı şeklinde iddialar var, savcı istediği yerde iddianameyi hazırlar. Sanıkların suçu işlemedikleri şeklindeki beyanları gerçek dışıdır" şeklinde konuştu.

Savcı, Fırat Anlı dahil 10 tutuklu için tahliye talep ederken, mahkeme heyeti, esasa ilişkin ara kararını vermek için duruşmaya 18 Şubat Pazartesi gününe kadar ara verdi. (ANF)