Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 1992-1996 yılları arasındaki gözaltıları, kayıpları ve köy yakmaları kapsayan dava bugün Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada müştekilerin tamamının kimlik tespiti yapılmaması tartışma yaratırken, dava dosyasının bütünüyle HSYK’ye gönderilmesine karar verildi. Dava 3 Haziran 2015’e ertelendi.

Elif Ekin Saltık’ın Evrensel’de yer alan haberine göre; duruşmada Ergenekon davasından bir süre tutuklu kalan Emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Komando Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve ‘Bıçak Timi’ olarak anılan korucular Abdurrahman Kurga, Mehmet Emin Kurga, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ve İsmet Kandemir sanık sıfatıyla yer aldı.

MÜŞTEKİLERİN KİMLİK TESPİTİ YAPILMADI

Davanın güvenlik sebebiyle Ankara’da görülmesine rağmen 5 sanık telekonferans yöntemiyle duruşmaya katıldı. Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar ile mağdurların avukatları arasında müştekilerin tamamının kimlik tespitinin yapılmaması nedeniyle tartışma yaşandı.

Mahkeme sanıklar arasında ordu mensuplarının olması nedeniyle dosyanın bütününün HSYK’ye gönderilerek soruşturma izni alınması kararı verdi. Müşteki avukatları, bu kararın özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından yapılan düzenlemelere aykırı olduğunu belirterek karara tepki gösterdi. Dava 3 Haziran 2015 tarihine ertelendi.

ÖZEL MADDE DİKKATE ALINMADI

Duruşma sonrası açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 22 yurttaşın devletin görevlileri tarafından öldürülmesi ile ilgili 20 yılın sonunda açılabilen dava ile ilgili bir hukuksuzluk örneği daha sergilendiğini belirtti.

Cumhuriyet Savcısının Eşref Hatipoğlu ve Hasan Atilla Uğur’un yargılanması için HSYK’den izin alınması talebini reddettiğini hatırlatan Elçi, verilen kararla mahkemenin sanıkları korumaya çalıştığını ifade etti.