İSTANBUL - Kürt sorunuyla ilgili yazdığı kitaplar yüzünden uzun yıllarını cezaevlerinde geçiren sosyolog İsmail Beşikçi, yazısında Q harfini kullandığı için değil, PKKlilere 'gerilla' dediği için hapse mahkum edildi. Gerekçeli kararında mahkeme Beşikçi'nin tespitlerinin ise 'sosyolojik olmadığını' iddia etti.

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi İsmail Beşikçi’nin 2010’da yayımlanan “Ulusların Kendi Geleceğini Tayin Hakkı ve Kürtler” başlıklı yazı nedeniyle mahkum edildiği davanın gerekçesinde Beşikçi’ye verilen hapis cezasının gerekçesinden Q harfinin kullanılmış olmasını çıkardı. Ancak mahkeme bu kez başka gerekçeler ekledi!

Mahkeme Başkan Şeref Akçay’ın muhalefet ettiği kararın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi: ‘’Beşikçi, ülkenin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne denk gelen yerde yaşayan Kürtlerin özgürlük mücadelelerinin meşru bir hak olduğundan söz ediyor. Yazıda, yıkıcı, yok edici, şiddeti araç gibi kullanmak isteyen örgütün, terör örgütü olarak görülmüyor, PKK mensupları gerilla olarak adlandırılıyor. Örgüt mensuplarının, dünyanın herhangi bir coğrafyasındaki bağımsızlık savaşçıları gibi söylenmesinin, yazarın sosyolojik birtakım tespit ve irdelemeleri olarak değerlendirilemeyeceği ifade edildi.’’

“Beraat verilmesi, PKK mensuplarına gerilla demenin suç sayılmayacağının mahkeme kararı ile tescili anlamına gelecek” denilen kararda Beşikçi’nin yazısında “PKK gerillaları” ifadesini kullanmasının, örgütün amaç ve hedeflerinin toplum içinde benimsenmesini, yayılmasını teşvik edeceği iddia edildi.

ANF