İki kez tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı dava dosyasını, Yasin Börü davası ile birleştirmeyi talep eden ve talebi mahkemece reddedilen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda Demirtaş "azmettirici" olarak gösterildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davaya bakan Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 6-8 Ekim Kobani eylemleri sırasında yaşamını yitiren Yasin Börü ve 3 Hür Dava Partisi üyesinin davası ile birleştirilmesi amacıyla Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne iki kez talepte bulunmuştu. 

Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi ise dosyanın birleştirilmesine muvafakat vermedi. 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi ise en son dosya hakkında re'sen birleştirme kararı verdi. Birleştirme kararına dair gerekçesini ise 3 gün sonra açıkladı.

dihaber'de yer alan habe göre, mahkemenin verdiği gerekçeli kararda şu ifadeler yer aldı: 

"Mahkememizin 2017/47 esas sayılı dosyası ile UYAP üzerinden getirtilip incelenen Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/500 esas sayılı dosyası arasında hukuki ve fiili irtibat bulunmasına rağmen Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 14.06.2017 tarihli yazısında birleştirme talebini muvafakat edilmediği yönünde görüş bildirilmiş ise de; Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2015/224 esaslı sayılı dosyasında pek çok sanık hakkında tahrik konusu eylemleri gerekçesiyle açılan davada tüm delillerin toplandığı, sanıkların savunmalarının alındığı, müşteki ile tanıkların duruşmaya çağrılmak veya talimat yazılmak suretiyle dinlendikleri, mahkememizin 2017/47 esas sayılı dosyasındaki yargılama konusu eylemlerin birleştirilmesi düşünülen Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/500 esas sayılı dosyada müşteki ve tanıkların tekrar dinlenmesinin hem yargılama giderlerini arttıracağını, hem emek ve zaman kaybına yol açacağı, ayrıca tanıkların mahkememizde farklı beyanlarda bulunması halinde ispat hukuk anlamında ciddi sakıncalar doğuracağı, kaldı ki Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yargılamasını yaparak, tefrik edip, karar verdiği 2015/224 esas sayılı dosyası henüz derdest iken sanık Selahattin Demirtaş hakkında 6-8 Ekim olaylarının azmettiricisi olduğu iddiasıyla mahkememize kamu davası açıldığı düşünüldüğünde, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karar verilen 2015/224 esas sayılı dosyasında mahkememizdeki 2017/47 esas sayılı dosya ile birleştirilmesi gerektiği, diğer yandan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen 2015/224 esas sayılı dosyanın gerekçeli kararında özetle; söz konusu eylemlerin PKK/KCK’nın çağrıları üzerine işlendiğinin de kabul edildiği, tahrik konusu suçları işleyen sanıklarla bu suçların işlenmesini tahrik ettiği iddia edilen sanığın azmettiren sıfatı ile farklı dosyalarda yargılanmasının izahının hukuken de mümkün olmayacağı, zira CMK’nın 8. Maddesi anlamında her iki dosya arasında mutlak manada dar bağlantı bulunduğu dikkate alındığında mahkememiz ile Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin dosyanın birleştirilmesine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.

Her ne kadar sanık Selahattin Demirtaş hakkında müsnet suçlardan dolayı mahkememizde görülmekte olan kamu davası ile Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 5017/500 esas sayılı her iki dava dosyası arasında CMK’nın 8. Maddesinde belirtildiği şekilde bağlantı olduğu anlaşıldığında mahkememiz 2017/47 esas sayılı dosyanın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/500 esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine.” 

BÖLGE MAHKEMESİ YERİNE 20. AĞIR'A İTİRAZ HAKKI VERİLDİ 

Mahkeme kararında yargılamanın Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 2017/500 esas sayılı dosya üzerinde yürütülmesine karar verip, itiraz merci olarak Bölge Adliye Mahkemesi’ni göstermesi gerekirken, Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’ni göstermesi dikkat çekti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “birleştirme” kararına dair avukatların ise önümüzdeki günlerde itiraz etmesi bekleniyor.

HDP MAHKEMENİN TARAFSIZLIĞINI YİTİRDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

21 Haziran’da HDP Merkez Yürütme Kurulu, yaptığı yazılı açıklamada, Demirtaş’ın dava dosyasının Yasin Börü davası ile birleştirilmesi girişimlerine tepki göstererek, “Gerek birleştirme istem yazısı içeriği ve gerekse birleştirme yönlü karar tamamen keyfidir, kişisel hedef gösterme amaçlıdır. Saray medyasının yönlendirmesidir ve bir algı operasyonunun devamıdır” demişti. Açıklamanın devamında, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin tarafsızlığından ve bağımsızlığından söz edilemeyeceğine vurgu yapılmış, “Bu tutumların hesabı hukuken hem iç hem de uluslararası hukuk zemininde mutlaka sorulacaktır” denilmişti.

YASİN BÖRÜ DAVASI

DAİŞ'in Kobanê’ye yönelik saldırılarının ardından Diyarbakır’da düzenlenen protestolarda Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökgüz’ün yaşamını yitirmesine ilişkin açılan ve Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 25 Nisan’da karar açıklanmıştı.

Dava kapsamında yargılanan 41 kişiden 16 kişiye 5’er defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, iki kişiye ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Mahkeme heyeti, 15 kişi ile yaşları 18’den küçük olan 6 çocuğa “örgüt propagandası yapmak”, 11 kişiye “konut dokunulmazlığını ihlal etmek”, bir kişiye “toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet”, bir kişiye ise “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” ve “örgüt adına suç işlemek” suçlarından hapis cezası vermişti. Yargılanan Remzi Özşan da, “ölü üzerinden hırsızlık” iddiası ile 12 yıl hapis cezası alırken, Uğur Doğanay’a ise, “ruhsatsız silah taşıdığı” gerekçesi 3 yıl 9 ay hapis cezası verilmişti. Dosya kapsamında yargılanan ve haklarında yakalama kararı bulunan Burhan Ay, Ersin Filizer ve İsa Özel’in dosyaları ise dava dosyasından ayrılarak, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2017/500 esas sayılı olarak kayıtlara geçirilmişti.