17 Aralık soruşturması sonrası internete sızan tapelerin yayımlanmasına karşı bir tekzip başvurusu, mahkeme tarafından ‘basın özgürlüğü‘ gerekçe gösterilerek reddedildi. Karar, Sabah-atv yönetiminin, ‘havuz medyası‘ iddialarını haberleştiren Zaman gazetesine karşı başvurusunda alındı.

TAPEDE NE VARDI?

Zaman, Sabah-atv’nin Çalık Holding’ten Kalyon Grup’a satışı sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle bir ‘para havuzu‘ oluşturulduğuna ilişkin tapeyi yayımlamıştı. Tapeye göre Erdoğan Sabah-atv’yi kendisine yakın Kalyon Grup’un satın almasını istiyor, ancak Kalyon’un yeterli nakti bulunmadığı için eski ulaştırma bakanı Binali Yıldırım tarafından hükümete yakın işadamlarınca bir ‘havuz‘ oluşturuluyordu.

Sabah-atv, birçok başka basın kuruluşu tarafından da yayımlanan bu haber için Zaman’ın tekzip yayımlaması talebiyle mahkemeye başvurdu.

‘İDDİALARIN DUYURULMASINDAN İBARET’

Zaman gazetesinin bugünkü haberine göre İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin başvuruyu ret gerekçesindeki basın özgürlüğü vurgusu dikkat çekti.

Kararda özetle şöyle denidi: “Anayasa ve kanun hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; tekzibe konu haber bakımından muhatap gazetenin (Zaman) yapmış olduğu iş, bir şekilde internete düşen, bu şekilde de kamuoyunun bilgisine ulaşan iddiaların okuyuculara duyurulmasından ibaret olup, bu aradaki ölçütler ışığında söz konusu haber bakımından somut olayın güncel olması, toplumsal ilginin varlığı ve basın kurumunun medyaya yansımış olayları aktarmaktan ibaret eylemi gözetildiğinde söz konusu olayla çatışan değerler bakımından basın özgürlüğüne üstünlük tanınması gerektiği kararı verilmiştir.”

Haberin devamı için tıklayınız…