Sinop’ta 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasını protesto eden 6 eylemciye açılan dava sonuçlandı. Çok sayıda kişinin yargılandığı “Cumhurbaşkanı’na hakaret” davasında emsal oluşturabilecek önemli bir karar verildi.

sol.org’dan Serdar Nazım Yüce’nin haberine göre Sinop’ta mahkeme, “Hırsız-Katil Erdoğan” sloganı attığı için “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ettiği gerekçesiyle yargılanan 6 kişinin beraatine karar verdi. Ayrıca mahkeme, “Soma’yı unutma, unutturma”, “Kaza değil katliam, hırsız-katil Erdoğan” sloganlarını “ifade özgürlüğü” kapsamında değerlendirdi.

‘İSTENEN CEZA VE AMAÇ ORANTILI DEĞİL’

Sinop 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme Soma eylemlerinde atılan sloganları Anayasa’ya göre ifade özgürlüğü olarak değerlendirdi, sloganı attıran ya da atan 6 kişinin beraatine karar verdi.

Kararda İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nden ve Anayasa’dan örnekler ifade özgürlüğüne dayanak olarak gösterildi.

Mahkeme, söz konusu kararda, “Somut davanın kendine has koşulları dikkate alındığında ve devlet başkanına hakaret sebebiyle verilen mahkumiyetin yararını ve başvuran üzerindeki etkisini tarttıktan sonra, kamu yetkililerinin cezalandırma yoluna başvurmalarının hedeflenen amaç ile orantılı olmadığına ve dolayısıyla demokratik bir toplumda gerekli olmadığına karar vermiştir,” dedi.