5 Haziran 2015'te Diyarbakır'daki HDP mitingine yönelik yapılan saldırı davasında sanık Orhan Gönder, çay ocağına koyduğu poşette esrar olduğunu, mitinge esrar satmak için gittiğini söyledi. Bunun üzerine Mahkeme başkanı Gönder için, "Delikanlı ve mert bir şekilde cevap verdi" ifadesinde bulundu.

IŞİD  tarafından HDP'nin 5 Haziran Diyarbakır mitingine yönelik yapılan saldırıda 4 yurttaşın yaşamını yitirmesi ve yüzlerce yurttaşında yaralanmasına ilişkin açılan davanın 5'inci duruşması görüldü. Güvenlik gerekçesiyle daha önce Diyarbakır’dan Ankara Sincan Batı Adliyesi 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen davanın 5'inci duruşmasında müşteki ve müşteki avukatları ile katliamda iki bacağını kaybeden Lisa Çalan ve yaşamını yitirenlerin aileleri katıldı.

“SİZİ NE İLGİLENDİRİR”

Dihaber'de yer alan haber şöyle:

Daha önce katliamın sanığı Orhan Gönder ile miting alanında görüntüleri çıkan mavi kıyafetli kişinin kim olduğuna dair Antep Emniyetine müzekkere yazıldığı ancak henüz bir cevap verilmediği görüldü. Mahkemeye Mustafa Kılıç’ın ses kayıtlarının Antep’ten gönderildiğini duyurdu. Mustafa Kılıç’a Antep’ten gönderilen 70 ayrı ses kaydı soruldu. SEGBİS ile bağlanan Kılıç, “Sizi ne ilgilendirir. Dostlarıma, ahbaplarıma gönderiyorum. Kiminle nasıl istersem konuşurum alla, alla” diye cevap verdi.

‘ORHAN MERT VE EFENDİ’

Bunun üzerine mahkeme Başkanı “Burada bize racon kesemezsin. Üslubunla cevap vereceksin” diyerek sanığı uyardı. Mahkeme Başkanı devamla sanık Orhan Gönder’i göstererek “Bak Orhan burada 500 tane soruya cevap verdi, hiç sesini çıkarmadı. Suçludur suçsuzdur bir kenara delikanlı ve mert bir şekilde efendi efendi sorulan sorulara cevap verdi” diye konuştu.

‘YÜZYÜZE YARGILAMA TALEBİ’

Müşteki avukatlarından Özgür Erol, söz alarak SEGBİS ile yargılamanın maddi gerçekliğe ulaştıramayacağı bu yüzden sanıkların bir dahaki celsede mahkeme salonuna getirilmesini talep etti. Sanıklara yüz yüze soru sormak istediklerini belirtti.

‘ESRAR SATMAYA GİTTİM’

Daha sonra söz alan sanık Orhan Gönder miting alanındaki kameralarda görünen çay tezgahının sahibinin yanına esrar satmak için gittiğini iddia ederek, "Oraya gittim, poşetimde esrar vardı. Esrar satmak için oraya gittim. Oradaki çay tezgahındaki kişiyle belli bir fiyata anlaştık. Daha sonra ben esrarı onlara verdim. Polis arama yapacağı için onlar da esrarı tüple beraber okulun bahçesine sakladılar" iddialarında bulundu.

‘AVUKATLARA CEVAP VERMEM’

Orhan Gönder’in ifadesinin ardından söz alan katılanlar avukatlarından Özgür Erol sanık Orhan Gönder’e götürdüğü esrarın miktarını sordu. Sanık Gönder katılan avukatlarının hiçbir sorusuna cevap vermeyeceğini söyledi.

AVUKATLARIN TALEPLERİ

Tekrar söz alan avukat Özgür Erol yazılı olarak da mahkemeye sunacaklarını beyan ettiği taleplerini dile getirdi. Her sanığın üzerine kayıtlı motorlu araçlarının tespitinin yapılmasını talep eden Erol, 34 HJ 4387 plakalı aracı Mustafa Kılıç adına kiralayan Uğur Gürcününoğlu adlı şahsın ifadesinin alınmak üzere mahkemeye çağırılmasını talep etti. Erol bahsi geçen aracın kiralandığı süreler içinde kamera kayıtlarından hangi güzergahlarda nerelere gittiğinin araştırılmasını da istedi.

Sanıklar İsamil Korkmaz, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök’ün kullanımındaki telefonların Antep Emniyetinde tapelerinin olup olmadığı var ise dava dosyasına eklenmek üzere istenmesini talep etti.

Erol, Mustafa Kılınç ve Burhan Gök’ün kullandığı cep telefonlarının HTS kayıtlarının ve baz istasyonu kayıtlarının dosyaya eklenmek üzere istenmesini, 5 Haziran 2015 günü miting alanında görevli kolluk güçlerinin kullandığı telsizlerin konuşma kayıtlarını talep etti.

Heyet daha sonra talepleri değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.

TALEPLERİN BÜYÜK KISMI REDDEDİLDİ

Verilen aranın ardından tekrar başlayan celsede mahkeme heyeti katılan avukatların taleplerinden Uğur Gürcününoğlu’nun mahkemeye çağırılması, 34 HJ 4387 plakalı aracın kamera kayıtlarından güzergahının çıkarılması, Mustafa Kılınç’ın HTS kayıtlarının çıkarılması ve kolluk kuvvetlerinin telsiz kayıtlarının çıkarılması taleplerini reddetti.

Sanıkların tamamının tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, Mahkemeyi 25 Temmuz saat 14:00’e erteledi.

‘OĞLUMU 4 KERE İHBAR ETTİM’

Mahkemenin ardından sanık Orhan Gönder’in annesi Hatice Gönder'in yanına giden Lisa Çalan “2 yıldır her gün bu acıyı yaşıyorum” dedi. Hatice Gönder ise, konuşmakta güçlük çeken Lisa Çalan’a sarılarak “Bende aynı acıyı yaşıyorum. Ben istemezdim oğlum terörist olsun. Ben istemezdim oğlum sizi bu hale düşürsün” diyerek ağladı. 

Daha sonra salondan çıkan Hatice Gönder, “Ben bir Kürt Alevisiyim, oğlumu 4 kere IŞİD’e katılmış olabilir diye ihbar ettim. Asker kaçağı diye gözaltına alıp bırakmışlar. Allah belalarını versin” diye tepkisini dile getirdi.