Siirt Baro Başkanlığı, Siirt'te Limak'a ait Alkumru HES barajında su yükselmesi nedeniyle ölen beş kişiyle ilgili şirket hakkında bilinçli taksirle insan öldürmek gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda baraj kapaklarının kırılıp kırılmadığı, tüm baraj kapaklarının neden birden açıldığı, siren sisteminin neden devreye girmediği, daha önceki ölümlü olaylarda istenen tedbirlerin neden giderilmediğinin araştırılması için etkin bir soruşturmanın başlatılması talep edildi.

Eylül 2011 yılında da Alkumru Barajı kapaklarının aniden açılması üzerine piknik halindeki Özbey ailesinden bir baba ve iki çocuğu hayatını kaybetmişti.

bianet'te yer alan habere göre Siirt Baro Başkanı Cemal Acar, yerel mahkemenin Limak firmasının iki görevlisinin beş yıl cezaya mahkum ettiğini davanın yargıtayda sürdüğünü belirtti.

Acar, altı kişinin ölümüne yol açan son olayda mağdurların siren sesini duymadığını belirterek firmanın tüm uyarılara rağmen gerekli önlemleri almadağını belirtti.

"Yargıtayda süren üç kişinin ölümüyle ilgili davada bilirkişi raporunda yapılması gerekenleri tek tek sıralandı. Bu sürede sadece siren takıldı. Ancak ölen insanlar ve diğer mağdurlar sireni duymadılar. Çünkü o bölgeye siren sesi ulaşmadı. Ayrıca baraj kapaklarının üçünün de aynı anda açıldığını düşünüyoruz.

"Oysa bilirkişi raporunda kapakların teker teker ve kontrollü açılması egrektiği belirtildi. Ayrıca barajdan mesire yerine bir güvenlik yolu yapılması ve araçlarla halkın uyarılması gerektiği ifade edildi. Yani insan gözüyle kalan varsa onların bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor. Ancak bunlar yapılmadı.

"Şirket maliyeti dahi olmayan bu güvenlik önlemlerini almayarak her sene insanların ölmesine bile bile göz yumuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Müdürlüğü de gerekli denetimleri yapmadığı için sorumludur."

2011 yılında devreye alınan Alkumru Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Dicle Nehri’nin kolu olan Botan Çayı üzerinde yer alıyor.

Toplam gövde hacmi 18 milyon m3’tür. 280 MW kapasiteye sahip olan santralin yıllık ortalama üretim kapasitesi 1 milyar kWh’tir. Santral üç üniteden oluşuyor.

3. Havalimanın da ortaklarında olan Limak Grubu'nun tamamlanan ve inşaat halinde 23 HES ve barajı var