30 Mart 1970'de Kızıldere'de öldürülen Mahir Çayan ve arkadaşları, katledilişlerinin 39. yılında Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda kitlesel bir şekilde anıldı.

THKP-C önderi Mahir Çayan ve arkadaşları, THKO önderi Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemek amacıyla giriştikleri devrimci dayanışma eylemlerinin neticesinde Tokat Niksar Kızıldere köyünde kuşatılmışlar ve çıkan çatışmada on devrimci hayatını kaybetmişti.

Mahir Çayan'nın Karşıyaka Mezarlığı'ndaki mezarındaki ilk anma etkinliğini, BDP milletvekili Ufuk Uras’ın yanı sıra, 78'liler Girişimi, ESP, SDP, EHP, BDP, DHF, Kaldıraç, Partizan, Dev- Genç, Sosyalist Parti, Sosyalist Gelecek ve TÖP'ünde aralarında olduğu 21 kurum gerçekleştirdi.

Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu kapıda toplanan yüzlerce kişi Çayan'ın mezarına yürüdü. “Onlar yaşıyor mücadele sürüyor” ortak pankartı arkasında kortej oluşturan siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri ayrıca kendi imzalarının olduğu pankartlar açtı. Yürüyüş sırasında, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Onlara sözümüz devrim olacak”, “Kızıldere son değil savaş sürüyor”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.

Çayan ve arkadaşları ile aynı dönem mücadele edenlerin de yoğunluklu olarak katıldığı anmanın asıl kitlesini gençlerin oluşturması dikkat çekiciydi.

Anmada, Mahir Çayan ile birlikte Kızıldere'de öldürülen 9 arkadaşı anısına saygı duruşu yapıldı.

Ortak basın açıklamasını okuyan 78'liler Girişimi Sözcüsü Hüseyin Gevher, “Mahirler, Cihanlar toprağa düşen tohumlar gibi boy verip filizlendi: işçiler, emekçiler, köylüler, öğrenciler, gençler arasında toplumsallaşmamızı sağladı” dedi.

Mahir'lerin izinden yürüyenleri, 12 Eylül'de yok etmek için Türkiye'nin her yerinin cezaevlerine çevrildiğini söyleyen Gevher, “Ama nafile. İşte bugün yine Mahir'in yanındayız. Fırat'ın doğusundan halklaşmış bir güç olarak, Diyarbakır’dan, Şırnak'a, İstanbul'dan Denizli'ye Newroz meydanlarını dolduran Kürt halkının mücadelesi ile büyüyoruz” şeklinde konuştu.

Gevher, Mahir Çayan ve arkadaşlarının, Deniz Gezmiş'lerin idamını önleyebilmek için yaşamlarını feda ettiklerini söyleyerek,"Unutmadık, unutturmayacağız. Düşüncelerini geleceğe taşıyacağız" dedi.

Anmaya, EMEP, Mücadele Birliği Platformu ve Tüm-İGD de destek verdi. 68'liler Dayanışma ve Devrimci 78'liler Federosyanı ise ayrı bir anma etkinliği düzenledi. “Kızıldere son değil mücadele sürüyor” pankartı arkasında yürüyen kitle sloganlarla Mahir Çayan'ın mezarına yürüdü.

Yapılan saygı duruşunun ardından açıklama yapan Ankara 78'liler Derneği Başkanı Hüseyin Esentürk, Kızıldere'nin tarihsel olarak büyük bir deneyim olduğunu ve çok şey öğrettiğini vurguladı. Esentürk, “On'lardan öğrendik, öğrenmeye devam edeceğiz” diyerek, “Kızıldere Katliamının ve Saffet Alp cinayetinin” hesabını soracaklarını söyledi.

Mahir Çayan'ın mezarı başında yapılan bu iki ana anmanın dışında da çok sayıda anma ve ziyaretler gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinden itibaren, okul kıyafetleriyle gruplar halinde Çayan'ın mezarı başına gelen öğrenciler, karanfil bıraktı. Çayan'ın mücadele arkadaşları da gruplar halinde mezarı ziyaret etti, karanfil ve yaktıkları sigaraları mezarın üzerine bıraktı.

DEVRİMCİ DAYANIŞMA MECLİSTEYDİ

Mahirlerin devrimci dayanışma mirası mecliste de yankılandı. Kendisi de tıpkı Mahirlerin devrimci dayanışmasında olduğu gibi, kuruluş çalışmalarında aktif olarak rol attığı parti girişimi hızla ilerlerken DTP’nin kapatılıp, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşürülünce, yeni kurulan BDP’nin grup kurması için tereddütsüz bir şekilde devrimci dayanışmanın güzel bir örneğini vererek BDP’ye katılan Ufuk Uras mecliste söz aldı.

Ufuk Uras, “Bugün Karşıyaka Mezarlığı’nda 30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledilen Mahir Çayan ve arkadaşlarını saygı ve sevgiyle andık. Bildiğiniz gibi, Deniz Gezmişlerin idamı karşısında bir devrimci dayanışma içerisine girmişlerdi. Onların demokrasi ve sosyalizm için mücadele ve direniş geleneğini selamlıyorum” dedi.

Ufuk Uras, “Emperyalizme karşı mücadelenin oligarşi ve militarizme karşı mücadeleden geçtiğinin hep altını çizmişlerdi, bugün de oligarşi ve militarizme karşı mücadele demokrasi inşa etmenin en önemli ilkesi olarak önümüzde duruyor. Kendilerini bir kere daha sevgi ve saygıyla anıyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

(Konuşmanın videosu aşağıdadır)