Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Madımak katliamının 20. yılında adaletin yerini bulması için yürütülen mücadele kapsamında bu yıl boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek.

Katliamın 20. yılında devletin 20 milim ilerleme sağlamadığını söyleyen PSAKD Genel başkanı ve Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Sekreteri Kemal Bülbül, “Kitlesel salon ve açık alan etkinlikleri, çeşitli bilim insanlarımızın katılacağı sempozyumlar, paneller gerçekleştireceğiz. Madımak’ta yitirdiğimiz canlardan bize kalan şiir, kitap, müzik çalışmaları var. Bunları külliyata dönüştürme çalışmalarımız olacak” dedi.

Bülbül, AKP’nin katliama nasıl baktığının göstergesinin başbakanın “hayırlı olsun” sözleri olduğuna dikkat çekerek, hukukun insan haklarının gerektirdiği bir sürecin işlemediğini söyledi.

İNSANLIK SUÇU ZAMAN AŞIMINA UĞRUYOR

Tespit edilmiş, belirlenmiş katillerin birçoğunun dışarıda kaldığını ifade eden Bülbül, “Henüz yakalanmayıp, cezasını çekip çıkmadılar. Hiç tutuklanmadılar. Aranırken askerlik yapan, nikah kıyan, çocuğunu nüfusa kaydedenler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde temizlik şirketinde çalışanlar oldu. Üstüne insanlık suçu hiç tartışmasız zaman aşımına uğraması ayrı bir vaka. Katliamın 20. yılında devlet, hukuk kurumu yapması gereken noktada yirmi milim ilerlemedi” diye konuştu.

YIL BOYU ETKİNLİKLER OLACAK

Bugüne kadar Alevi toplumunun, demokrat çevrelerin, kurumların yürüttüğü mücadeleyle belirli yere gelindiğini dile getiren Bülbül, “Ancak Madımak halen müze olmuş değil. Hem katliamı unutturmamak hem müze talebimiz için insan hakları bağlamında tartışma yürütülmesi sürecinde olduğumuz için 20. yılda tüm yıl boyunca yapılacak anma programı gerçekleştirmek istiyoruz. Sivas etkinliğine ilişkin İstanbul, İzmir, Ankara gibi yerlerde kitlesel salon etkinlikleri, açık alanda etkinlikler, çeşitli bilim insanlarımızın katılacağı sempozyum, paneller gerçekleştireceğiz. Madımak’ta yitirdiğimiz canlardan bize kalan şiir, kitap, müzik çalışmaları var. Bunları külliyata dönüştürme çalışmalarımız olacak” ifadelerinde bulundu.

CAMİ, KİLİSE VE HAVRA NEYSE CEMEVİ DE ODUR

Cemevleri konusunda yaşadıkları sıkıntılara dikkat çeken Bülbül, Sıkıntıların Cemevi'nin ibadethane statüsünde görünmediğinden kaynaklandığını söylerken, "Cemevi'nden de para alınmamalı. Yasal olarak cami, kilise ve havraya bu hakkı tanıyor, ama cemevine tanımıyor” dedi.

KATLİAM VE SONRASINDA NELER OLMUŞTU?

Sivas’ta PSAKD’nin organize ettiği “Pir Sultan Abdal Şenlikleri” için kente gelen Alevi yazar, ozan, düşünürlerden oluşan sanatçılardan 33’ü, 2 Temmuz 1993 tarihinde Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle katledilmişti. İki otel görevlisiyle birlikte 35 kişinin katledildiği katliamdan sonra 124 kişi hakkında yalnızca "Laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma" suçlamasıyla dava açıldı.

İlk duruşması 21 Ekim 1993’te Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) görülen Sivas Davası’nın karar duruşması 13 Mart 2012’de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme, sanıklar Cafer Erçakmak ve Yılmaz Bağ'ın ölmeleri, Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca ve Necmi Karaömeroğlu yönünden ise “zaman aşımı” nedeniyle kamu davasının düşürülmesine karar vermişti. Kararın ardından Ankara Adliyesi önünde bulunan binlerce kişiye ise polis, biber gazı, basınçlı su ile müdahalede bulunmuş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Toplumun her kesiminden tepki çeken karar ise Başbakan RecepnTayyip Erdoğan tarafından “Memlekete hayırlı olsun” sözleriyle kutlanırcasına karşılandı. (ANF)