Doğa ve yaşam savunucularının çağrısıyla Maçka Demokrasi Parkı’nda düzenlenen Hayır etkinliğinde bir araya gelen yurttaşlar, yaşam alanlarına dair kararların tek bir kişinin insafına bırakılmasını kabul etmediklerini söyleyerek, referandumda ‘hayır’ dediklerini duyurdu.

Etkinliğe, aralarında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, Karadeniz İsyandadır Platformu, Kuzey Ormanları Savunması, Beyoğlu Kent Savunması gibi örgütlerin de bulunduğu çok sayıda doğa ve yaşam savunucusu katıldı.

Açıklamada “Beton değil park”, “Yaşamı savunanlar ‘Hayır’ diyoruz” pankartları ile “Doğan’ın talanına hayır”, “Taş Ocaklarına hayır”, “Parkların yok olmasına hayır”, “İş cinayetlerine hayır”, “Madde 80’e hayır”, “GDO’ya hayır”, “Betona hayır”, “Madene hayır”, “Siyanüre hayır”, “Termik santrallere hayır” ve üzerinde “Hayır” yazan dövizler taşındı.

Doğaseverler, beraberinde getirdikleri bezlerin üzerine referandumda neden “Hayır” dediklerinin gerekçesini yazarak, etrafta bulunan ağaçlara astı.

Evrensel’de yer alan habere göre, ortak açıklamayı yaşam savunucuları adına Funda Alp okudu.

Alp, “Biz yaşamı savunuyoruz ve diyoruz ki, yaşama dair kararlar, o kişi kim olursa olsun tek bir kişinin hükmüne ve yetkisine emanet edilemez. Güç düşkünlerinin zifiri karanlıklar yaratmasına imkan tanıyacak yetkilere, OHAL dayatmacılığının kalıcılaştırılmasına, memleketin tapusunun tek bir kişiye verilmesine hayır diyoruz” dedi.

Hayır demelerinin nedenlerini de sıralayan Alp, “Referandumla başkanlık gelirse, tek bir kişi tüm Türkiye’nin temsil edildiği koca meclisten üstün olacak, doğaya ve kente darbe getiren Madde 80 gibi yasalar çıkarabilecek, birçok denetim mekanizmasından muaf olacak. Bu tek kişi ‘Ormanı kes’ dediğinde ciğerlerimiz sökülecek, ‘Kıyılar benim’ dediğinde deniz kaybolacak, tarihi ve kültürel yapılar daha hızla yok edilecek, rantın otelleri yükselecek, parklar kapanacak ve bu kişi istediği her yere nükleer santral yaptırabilecek” diye konuştu. Alp, yaşamı savunanlar olarak, doğa ve kentler yok olmasın diye herkesi 'Hayır' demeye çağırdıklarını söyledi.