Fransa'nın çok tartışılan filozoflarından Bernard-Henri Lévy, "Kobanê için son çağrı" başlığı altında Avrupa ve Amerika gazetelerinde yayınlanacak olan makalesinde, Kobani düşerse Türkiye'nin NATO'da kalamayacağını savundu.

Özellikle Libya'ya yönelik NATO müdahalesinde adı çok gündeme gelen Fransız filozof Bernard-Henri Lévy (BHL), Liberation gazetesi ile yedi Avrupa ve Amerikan gazetede yarın çıkacak olan bir makale yazdı. Makale "Kobanê için son çağrı" başlığı ile çıkacak.

AFP'ye konuşan Lévy, "Kobanê düşerse Türkiye'nin NATO'daki pozisyonu sorunlu olacak" dedi.  Lévy, "Gelecek saatler içinde bunu Türkiye'ye söylemek gerekiyor" diye ekledi.

ANF'nin yer verdiği habere göre Fransız düşünür, "IŞİD güçleri geçen her saat, sokak sokak ilerliyor.  Son çözüm ya Türk ordusunun NATO'ya üyelik kapsamında müdahalesidir ya da sınırda bloke olmuş kenti savunmak için gönüllü olan binlerce Kürt savaşçısının geçişine izin vermektir" diye belirtti.

Lévy, "Ama Türkiye kımıldamıyor. Hukuki bahanelerin arkasına gizleniyor. Kentin düşmesini bekliyor. Eğer Kobanê düşerse, Türk hükümeti bundan doğrudan sorumlu tutulmalı" dedi.

"Türkiye Atlantik İttifakı'nın (NATO) doğu ayağıdır. NATO'daki varlığı için artık doğruluk zamanı" şeklinde konuşan Lévy, şunları belirtti: "Bir yandan IŞİD küresel tehdittir derken, diğer yandan IŞİD'e yanıt vermenin ekseni olan askeri ittifakın Erdoğan'ın sorumsuzluğu nedeniyle hayati önemde olduğu bir noktada zayıflaması hoş görülemez (...) NATO bünyesindeki Türkiye ittifaklarını Erdoğan'a sorumluluklarını hatırlatmaya çağırıyorum."

Levy, "Kobanê Türkiye için, Avrupa'daki geleceği için ve Atlantik İttifakı'ndaki üyeliği için bir testtir" derken, "Eğer Kobanê düşerse Atlantik İttifakı bünyesinde kalabileceğini hayal edemiyorum" diye vurguladı.