Başbakan Erdoğan'ın, 31 Mayıs tarihindeki Hopa mitingi öncesi çıkan olaylarda yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun, Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı'nca açıklanan ölüm raporu tepkilere neden oldu.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, 31 Mayıs tarihindeki Hopa mitingi öncesi çıkan olaylarda yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun, Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı'nca açıklanan ölüm raporu tepkilere neden oldu.

Lokumcu'nun, 'Kalp ve akciğer hastalığı sonucu hayatını kaybettiği' belirtilen rapor, Hopa'da Lokumcu'nun ailesinin de katılımı ile protesto edildi.

Eyleme katılanlar, Metin Lokumcu'nun akciğer rahatsızlığı bulunmadığını belirterek, ölüm nedeninin polisin uyguladığı şiddet olduğu öne sürdü.

Hopa Belediye parkında toplanan yaklaşık 100 kişi, Metin Lokumcu'nun siluetinin yer aldığı 'Metin Ol Karadeniz' pankartı açtı. Metin Lokumcu'nun eşi Gülay, oğlu Ulaş, kardeşleri Mete Lokumcu ile kızkardeşi Gülay Gürhan'ın yanı sıra, Hopa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Küçükali, Hopa Muhtarlar Derneği Başkanı Murat Özçep, Hopa olaylarında tutuklananların yakınları ve avukatlarından Alp Tekin Ocak'ın katıldığı eylemde 'Metin Lokumcu onurumuzdur' ve 'Metin Lokumcu'nun katili Tayyip Erdoğan' sloganları atıldı.

'ÖLÜMÜN NEDENİ POLİSİN UYGULADIĞI ŞİDDET'

Hopa olayları tutuklularının avukatlarından Alp Tekin Ocak, Trabzon Adli Tıp Kurumu'nun raporuna göre, öldürücü düzeyde kimyasal maddeye rastlanmayan Metin Lokumcu'nun ölümünün mevcut kalp ve akciğer hastalığı sonucu meydana geldiğinin ileri sürüldüğünü hatırlatarak, şunları söyledi:

"31 Mayıs günü Hopa halkı kendi düşüncelerini ifade etmek için alanda toplandı. O gün Başbakan'ı alkışlamaya gelenler olduğu gibi, kendi eleştirel düşüncelerini Başbakan'a iletmek isteyenler de oradaydı. Metin Hoca da bu nedenle oradaydı.

Başbakan Erdoğan'ın, 31 Mayıs tarihindeki Hopa mitingi öncesi çıkan olaylarda yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun, Trabzon Adli Tıp Grup Başkanlığı'nca açıklanan ölüm raporu tepkilere neden oldu.

Meydana gelen ölüm, aslında doğrudan kendi sözlerini ifade etmek isteyen insanlara karşı kolluğun ve mevcut siyasal iktidarın hukuka aykırı müdahalesi sonucu meydana gelmiştir. Metin Hoca'nın ölümünün nedeni polisin uyguladığı şiddettir.

Bu şiddet, düşünceyi açıklama özgürlüğüne yönelik şiddettir. Metin Hoca'nın davası, aynı zamanda o gün orada bulunan ve Erzurum'da tutuklu olan 13 arkadaşımızın davasıdır. Derelerine sahip çıkan, HES'lere karşı mücadele edenlerin davasıdır. Bunu bir bütün olarak algılamak gerekiyor. "

'BAŞBAKAN'DAN ÖZÜR BEKLİYORUZ'

Metin Lokumcu'nun oğlu Ulaş Lokumcu ise, babasında akciğer hastalığı bulunmadığını savunarak şöyle konuştu:

"Akciğer rahatsızlığı olan bir kişi bu kadar gür sesle bağıramaz, dağlarda bu kadar rahat yürüyemezdi. Saçma yazılmış bir rapor. Ölüm saatini bile doğru göstermeyen bir rapor. Bunun arkasında duracağız. Tayyip Erdoğan'ın da söylemlerini kınıyoruz ve aile olarak özür dilemesini bekliyoruz. "

Ulaş Lokumcu, konuşması sırasında gözyaşlarını tutamayınca katılanlar Lokumcu'ya alkışlarla destek verdi. Bu sırada aile fertleri de gözyaşlarına boğuldu.

'2 SAAT ÖNCE ÖLDÜ, NASIL TAŞ ATSIN'

Metin Lokumcu'nun kardeşi Mete Lokumcu ise, ağabeyinin Başbakan Erdoğan'ın Hopa meydanında gelmeden iki saat önce vefat ettiğini hatırlatarak "İki saat önce ölen bir kişi Başbakan'a nasıl taş atabilir? İki oy uğruna bu kadar yalan söylenebilir mi? Metin Lokumcu'yu başı ağrısa ben hastaneye götürürdüm. Göğsünde hiçbir yarası ve ağrısı yoktur. Böyle bilinsin" dedi.

'HOPA HALKI YAKANIZA YAPIŞMAYA DEVAM EDECEK'

Tutuklu yakınlarından Başaran Aksu ise, tutuklu 13 kişinin serbest bırakılmasını isteyerek şöyle dedi:

"Lütfen delilleri karatmayın. Metin Lokumcu'nun otopsisini bilimsel koşullara uygun değerde, yani onun copla, tekmeyle, gaz bombasıyla öldürüldüğünü açıkça ifade edin. Hopa halkından ve Lokumcu'nun ailesinden özür dileyin. Özür dilenene ve bunlar itiraf edilinceye kadar Hopa halkı yakanıza yapışmaya devam edecektir. "

'GAZ KOKUSU DEĞİL AŞ KOKUSU İSTİYORUZ'

Metin Lokumcu'nun ölüm raporunda çelişkiler bulunduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Hopa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Küçükali de, "Hopa'da ortamın yumuşatılması gerekiyor. Artık Hopa'da gaz kokusu değil AŞ kokusu istiyoruz" diye konuştu.

Alkışlar ve sloganlarla basın açıklamasını tamamlayan grup, sessizce dağıldı.


HABERLER.COM