Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 14 gündür devam eden ‘Kalekol’ protestolarında korkulan oldu. Göstericilere, askerler tarafından açılan ateş sonucu 2 kişi öldü. Boynundan kurşun yarası alan Abdullah Akolu ise Dicle Üniversitesi Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Ameliyata alınan Akolu’nun hayati tehlikesi sürüyor. 

Bahar Kılıçgedik'in Taraf'ta yer alan haberine göre gösterici ve askerler arasından karşılıklı çatışma çıktığı iddialarını yalanlayan Lice Belediyesi Eşbaşkanı Harun Erkuş, yaptığı açıklamada, ”Gösteri yapan halkın üstüne hedef gözeterek ateş açıldı. Olaylar sırasında Ramazan Bayram kaldırıldığı Diyarbakır Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Olayların yaşandığı bölgede yaptığımız aramalar sonucunda 45 yaşındaki Baki Aydemir’nin de cansız bedenine ulaştık. Aydemir’in cenazesini Lice Devlet Hastanesi’ne kaldırdık” dedi.

Olayın Çalıbükü köyüne yakın bölgede, meydana geldiğini belirten Erkuş, “Kalekol yapımına karşı protestolarımız 15 gündür çevre ilçe ve köylerde devam ediyordu. Böyle bir yürüyüş esnasında göstericilerin protestosu sırasında askerler tarafından ateş açıldı. Kitlenin üzerine hedef gözeterek ateş açıldı. İddia edildiği gibi, göstericilerin bulunduğu yerden askere ateş açılmış değil” diye konuştu.

Böyle bir saldırının günlerdir planlandığını belirten Erkuş, “Gösterilerin başladığı günden bu yana ‘Çadırdan askere silahlı saldır yapıldı’ şeklinde katliama zemin oluşturacak haberler yapıldı. Basın bu şekilde haberleri servis ederek, saldırının yapılmasına zemin oluşturdu. Şimdi bu saldır ile katliam gerçeğe dönüştü” diye konuştu.

Diyarbakır Dicle Üniversitesinde kaldırılan Abdullah Akalu isimli kişinin boynundan kurşun girip, arka bölümden çıktığının tespit edildiğini belirten Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, hastane önünde bekleyen vatandaşa polisin durduk yere müdahale ettiğini söyledi. Eren, "Bekleyen kalabalığın içine bir akrep aracı girdi, gazla müdahale etti. Gaz morga kadar gitti. Kalabalığın herhangi bir gösteri yapmamasına rağmen böyle bir müdahale provokasyondur" dedi.

Gösteri sırasında açılan ateş sonucu Abdullah Akalu isimli bir kişinin boynundan ağır yaralandığını belirten Eren, “Boynundan aldığı kurşun yarasından dolayı ağır yaralı. Askeri helikopterlerle Diyarbakır Araştırma Hastanesi’ne getirildi. Ameliyata alındı. Ameliyatı iyi geçti ancak hayati tehlikesi sürüyor” diye konuştu.