HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'ndeki operasyonlara ilişkin, " Kürdistan'da yaşamın her alanını gasp ederek abluka altına alan bir devlet zihniyeti var. Şehirleri yok etmeye çalışan zihniyet şimdi de köyleri bombalayarak insansızlaştırmaya çalışıyor" dedi.

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 18 Haziran günü ilan edilen "sokağa çıkma yasağı" ile birlikte başlatılan askeri operasyonlarda onlarca köyle bağlantı koptu.

Operasyonlarla ilgili HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ile HDP Lice Eş Başkanı Niyazi Erdoğan konuya ilişkin DİHA'ya değerlendirmelerde bulundu.

Savaşın  ilçe ve köylerde yoğunlaştırıldığını belirten Demirel, köylerde 90'lardan daha ağır bir şekilde operasyonların yürütüldüğünü söyledi.

Çağlar Demirel, "Tarihten bu yana hiçbir iktidara karşı asla boyun eğmedi. Eğmeyecek de. Bu nedenle özelikle hedef alınıyor. Devlet buralara özel güçlerini yerleştirmiş durumda.

"Şuan da Amed'in ilçelerinde bulunan köylerin boşaltılması ve tamamen devlet güçlerinin yerleştirilmesi amaçlanıyor. Kürdistan'da yaşamın her alanını gasp ederek abluka altına alan bir devlet zihniyeti var" dedi.

Demirel, ilçe ve köylerin kuşatma altına alınmasını kabul etmeyeceklerini buna karşı çıkacaklarını sözlerine ekledi.

ÇİLLER’DEN ERDOĞAN’A DEĞİŞMEYEN SİSTEM

HDP İlçe Eş Başkanı Niyazi Erdoğan da, 1993 yılında dönemin Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Bahtiyar Aydın'ın öldürülmesinden sonra Lice'nin yakıp yıkıldığını ifade ederek, dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in Lice'de "taş üstünde taş bırakmayacakları" talimatı verdiğini söyledi.

Lice'nin her tarafının abluka altına alındığını aktaran Erdoğan, köyde yaşayan yurttaşların can güvenliği olmadığını ve kendilerinden hiçbir şekilde haber alamadıklarını söyledi.

'19 MAHALLE 58 MEZRADAN BİLGİ ALAMIYORUZ'

Erdoğan, şöyle devam etti: "90'larda yaşadığımız günlerden daha beterini yaşıyoruz. 90'larda bütün köy yollarımız kapalı değildi. Ancak şimdiki operasyonda Lice'ye bağlı 19 mahalle 58 mezradan bilgi alamıyoruz. Yani orada ne oluyor ne bitiyor bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey yak-yık politikası izleniyor."

'ESRAR BAHANE'

Operasyonun "Esrar" adı altında kamufle edilmeye çalışıldığını söyleyen Erdoğan, "Devlet 20 dönümlük tarlaya ekilen esrarı ilk günden görmemiş mi? Esrar operasyonu adı altında köyleri insansızlaştırmaya çalışıyorlar. Bu operasyonlar Lice halkını sindirmeye yönelik Lice nasıl ki 1925 ve 90'larda direndi, 2016'da da direnecek" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Lice için sessiz kalınmaması ve ses verilmesi çağrısında bulundu.

Bilgi alınamayan köyler:

Derxust (Dibek), Taxa Mala Mehê Bîro (Ecemir), Balîçnê (Esenler), Pêçar (Güldiken), Hedık (Hedik), Antax (Kabakaya), Hezan (Kayacık), Darakol (Kıyı), Şawerdiyan (Örtülü), Şağur (Saydamlı), Pîrik (Serin), Sipeyni (Şenlik), Heşederê (Ulucak), Bawerdê (Üçdamlalar), Kerwas (Yalaza), Xosor (Yalımlı), Tutê (Yorulmaz), Mele (Yönlüce), Sisê (Yolçatı).

Köylere bağlı mezralar:

Hêga (Yukarı Akbulgur), Kindos (Orta Akbulgur), Lêtuwer (Yukarı Akbulgul), Şahwek (Şaybek), Serla (Dağarası), Kuçunek (İvedik), Maştagê (Çotuk), Gavnor (Gelveri), Hesikê (Yaka), Gozerek (Gözel), Xilboç (Sevimli), Nebanê (Derince) Şeyhmus (Şeyhmuz), Saxure (Sağuda), Gorte (Görtan), Sayrekê (Seyrek), Manisor (Manisor), Cemar (Esenli) Şethê (Çanak), Heci Cemil (Hacı Cemil), Pirê (Zuhur), Hewselbeg (Hevselbeg), Derêk (Kolbağı), Bamusi (Yıldız), Bılbılık (Ağılcık), Serê Çır (Göz Ahmet), Dere Reş (Kara Dere), Dera Sa (Elmalı), Şewe (Gece), Vılo (Vilo), Kanî Sipi (Akçapınar), Bekuwe (Paşaçiya), Xanbaz Jer (Aşağı Hanbaz), Vaşîn (Vaşin), Xizrop (Hüzrep Deresi), Xanbaza Jor (Yukarı Hanbas), Avdırahman Ağa (Abdurrahman), Êliyan (Aliyan), Mezra Mıho (Çiftlik), Hêga Gozerê (Cevizli), Xodîka Jorîn (Yukarı Hodik), Xodîka Jerîn (Aşağı Hodik), Dalanê (Kayadibi), Koşkê (Köşk), Sêqase (Sewap), Goma Mistafa (Murat Mezrası), Karac (Karaç), Lê Xosor (Hela Sor), Horsêl (Hevsel), Koçwarê (Koçkare), Dewa Xêy (Aliyen), Dêk (Keskuvari), Bexşan (Kıratlı), Xasan (Külçe), Qurmik (Konuklu), Binê Aşan (Değirmenaltı), Elo Xuşo (Kuruçay) ve Henyat (Beyendik).