Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında 18 Haziran günü başlatılan askeri operasyona karşı canlı kalkan olmak ve yaşanan orman yangınlarının önüne geçmek için 24 Haziran akşamı ilçeye hareket ederken gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan 74 kişiden 12'si hakkında iddianame hazırlandı. 

DİHA'nın haberine göre; Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 'sokağa çıkma yasağı' ilan edilen bölgelerde askeri operasyon devam ettiği sırada 3 minibüs ve 10 otomobille topluca bölgeye girilmek istendiğinin görülmesi üzerine, araçların Diyarbakır-Bingöl kara yolunda durdurulduğu belirtildi. 

İddianamede, bölgeye girişleri engellenen canlı kalkanların sarf ettikleri 'Lice'deki katliamı durdurmaya geldik, Lice'de katliam yapılmasına izin vermeyeceğiz' şeklinde beyanları da yer aldı.

Bölgeye girmek isteyen bu yurttaşlardan F.T., A.D., B.B., A.A., A.D., H.B., G.K.B., C.A., A.K., A.İ. ve D.D. hakkında 'örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlamasında bulunan Başsavcılık, haklarında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Hazırlanan iddianame sunulduğu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi. 

Mahkemenin şimdi duruşma günü belirlemesi bekleniyor.

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Lice'de süren askeri operasyona karşı canlı kalkan olmak ve orman yangınlarının önüne geçmek için 24 Haziran akşamı ilçeye hareket eden 74 kişi yolda durdurulup gözaltına alınmıştı.

Bazıları üç gün boyunca emniyette tutulan 74 kişiden 49'u 'adli kontrol şartı' ile mahkemece serbest bırakılırken, diğer 25'i ise savcılık ifadeleri sonrası serbest kalmıştı.