Libya açıklarında Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı "Tuna-1" isimli kuru yük gemisi dün akşam saatlerinde Libya açıklarında saldırıya uğradı. Geminin Türk vatandaşı olan üçüncü kaptanı hayatını kaybetti.

NTV'deki habere göre; "Tuna-1" isimli kuru yük gemisi İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Libya'nın Tobruk limanına giderken uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldı.

Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendi.

TÜRKİYE SALDIRIYI KINADI

Saldırılarda geminin Türk vatandaşı 3. kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği belirtildi. Türkiye saldırıyı protesto etti.

DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada; "Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz," denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve sözkonusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır.

Sözkonusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır."