Oyuncu Levent Üzümcü Direkler Arası Vasıf Öngören özel ödülünü alırken yaptığı konuşmada IŞİD’e karşı savaşırken Aziz Güler ve Şırnak’ta öldürüldükten sonra zırhlı aracın arkasından sürüklenen Hacı Lokman Birlik’i andı. Üzümcü “Aziz bizim deli gibi korktuğumuz IŞİD’e karşı savaşırken öldü” dedi.

2015 “Vasıf Öngören Ödülü” tiyatro sanatçısı Levent Üzümcü’ye verildi.

Sanatçı Üzümcü konuşmasında, Rojava’da IŞİD’e karşı savaşırken 21 Eylül’de yaşamını yitiren Aziz Güler’in cenazesinin 57 gündür Türkiye’deki ailesine teslim edilmemesinden ve Şırnak’ta özel harekat timleri tarafından öldürüldükten sonra akrep tipli zırhlı aracının arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik’i andı.

Aziz Güler ve Hacı Lokman Birlik’in başına gelenleri Antik Yunan’da yazılmış oyunlarla açıklayan Levent Üzümcü, “Kim bilir insanlar bunu ne zaman uydurdu da bu ne zaman yazıldı. 5000 yıl önce… 2015 Türkiye’sinde yaşıyoruz aynını…” dedi.

Üzümcü’nün konuşması şöyle:

‘Hepimizin korktuğu IŞİD’e karşı savaştı’

“Geçenlerde Mimar Sinan Üniversitesi’nde sanat bölümlerine bir konuşma yapmamiçin beni çağırdılar. Konuşmayı yapmamam için rektör elinden geleni yapmış. Sonunda çocuklar kantini ayarlamışlar, kantine gittim. 300 kişi falan var. Toplanmışlar, ne diyecekler diye ben düşünürken, onlar da düşünüyorlar ki ‘ne diyecek’ acaba… Ben onlara dedim ve diyorum da gene…



“Duydunuz değil mi Aziz Güler’in adını. Ersin Umut Güler’in bir türlü taşıyamadığı cenaze… Geçmişin Suriye’sinde öldürüldü. Hepimizin deli gibi korktuğu IŞİD’e karşı savaşırken. Düşünsenize M.Ö. 2500 yıl toplamda 5000 yıl önce yazılmış bir oyunun konusunu yaşıyoruz bugün; Antigone. Erkek kardeşinin cesedini gömmeye çalışırken Kreon’un ‘hayır onu gömemezsin’ dediği hikaye… Kim bilir insanlar bunu ne zaman uydurdu da, bu ne zaman yazıldı 5000 bin yıl önce… 2015 Türkiyesi’nde yaşıyoruz aynısını.”

'BİR ARPA BOYU YOL KAT EDEMEDİK'

“Düşünsenize Hacı Lokmanları öldürdüler. Vücudundan 28 tane kurşun çıkardılar. Yetmedi, aldılar bir de bir akrebin arkasına sürüklediler. İlyada ve Odysseia’da aynı şekilde anlatılır. O bildiğimiz, çok meşhur Akhilleus, Hektor’u öldürdükten sonra on gün boyunca arabasının arkasında sürükler. Bunu M.Ö 2 bin 500’de yani 5 bin yıl önce yaşadı. Hala aynısını yaşıyoruz. Yani anlayacağınız dostlar bir arpa boyu yol kat edemedik. Hatta galiba gerilere de düştük.



“Prometheus’un hikayesini de bilirsiniz? Prometheus, ateşi insanlara hediye eder. Ama Promethesu’un aldığı cezayı da bilirsiniz. Zeus onu kayalara zincirler yarı tanrı olduğu için Prometheus ölmez ama her gün bir kartal tarafından ciğeri parçalanır ve korkunç acılar çeker. Sabaha iyileşmiştir. Ve döngü tekrar devam eder. Ve bir gerçek daha var ki, onu asla unutmayalım. Prometheus, ateşi çalıp insanlara verirken ceza alacağını biliyordu. Korkmak mı , hadi canım…”

Aziz Güler

Rojava’da IŞİD karşı savaşırken 21 Eylül’de yaşamını yitiren Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) savaşçısı Aziz Güler’in cenazesinin Türkiye’ye getirilmesine Bakanlar Kurulu kararı gerekçe gösterilerek izin verilmiyor.

Güler’in cenazesi, izin verilmediği için 58 gündür Serêkaniyê Roj Hastanesi morgunda bekletiliyor.

Suruç’a giden baba Mehmet Güler ve ağabey Ersin Umut Güler, cenazelerini almak için Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan ile birlikte Suruç Kaymakamlığı’na müracaat etmiş, ancak kendilerine gösterilmeyen bu yönde bir Bakanlar Kurulu kararı olduğu gerekçesiyle cenazeleri teslim edilmemişti.

Bunun üzerine Suruç’a giden ve cenazeleri verilmeyen 16 YPG’linin ailesi ile birlikte Kobani’ye geçen aile, bayramı cenazenin tutulduğu Serêkaniyê kentinde geçirmişti.

Güler’in ailesi “Hiçbir yasa, karar, yönetmelik insanlık değerlerinin üstünde olamaz” diyerek Aziz’in naaşının verilmesi için bir mesaj yayımlamış, cenazenin verilmesi için CHANGE.org’da da bir imza kampanyası başlatılmıştı.

Güler’in cenazesinin verilmesi için Suruç Kaymakamlığı’na yapılan ikinci başvuru da reddedilmişti.

Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuran ailenin talebi reddedilmişti. Mahkeme, reddini ailenin maddi ve manevi bütünlüğünü sarsacak bir tehlikenin bulunmadığı gerekçesine dayandırmıştı.

Güler’in ailesinin Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunu da reddedilmesi üzerine aile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) ihtiyati tedbir kararı için başvurmuştu.

imc tv’ye konuşan Güler ailesi “bu temel bir insani hak, cenazemizi istiyoruz” demişti.

Hacı Lokman Birlik

2 Ekim gecesi Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren 24 yaşındaki Hacı Lokman Birlik’in cenazesi akrep aracına bağlanarak sürüklenmişti.

Birlik’in cenazesinin sürüklenmesi tepki çekmişti.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter’da paylaştığı mesajda “Bu fotoğrafa iyi bakın. Önceki gün Şırnak’ta çekildi. Kimse unutmasın, biz unutmayacağız çünkü” demişti.

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik de Twitter’dan kayınbiraderi olan Hacı Lokman Birlik için “Dilemın roniya herdu çavemin (yüreğim, iki gözümün ışığı)” yazmıştı.