Levent Gültekin, " Erdoğan'la birlikte bir uçuruma sürükleniyoruz. Farz edelim ki yarın AKP darmadağın olmuş Erdoğan da istifa etmiş. Ne olacak, Türkiye kurtulacak mı? " dedi.

Levent Gültekin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında dün yapılan görüşmeleri ve Davutoğlu'nun açıklamalarını DİHA’ya değerlendirdi.

Krizin Türkiye'deki gelişmelerden bağımsız olmadığını belirten Gültekin, son yıllarda adım adım felakete sürüklenen ülkede bunun yeni bir halka olduğunu dile getirdi.

Gültekin, tek adam rejimi kurmak isteyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın medyada, bürokraside, partisinde ayağına takılan pürüzleri tek tek ekarte ettiğini söyledi. Gültekin, "Ayağına takılan son pürüz Davutoğlu'nun varlığıydı. Onu da ekarte etti" dedi.

Yaşanan krizin ve tek adam rejimine giden yolun ülke için felaket olduğunu savunan Gültekin, "Bir ülke için felakettir. Tek başına bir adam 78 milyonu parmağında oynatıyor ve hepimiz izliyoruz" diye konuştu.

Krizin AKP'de ciddi bir kırılma süreci yaşatacağını da ifade eden Gültekin, "Moral bozukluğu, beraberinde motivasyonsuzluk, bıkkınlık, çözülme çökme getireceğini tahmin ediyorum. Çözülme derken yarın istifalar başlayacak anlamında söylemiyorum" dedi.

Krizin referandumda Erdoğan'a da yönelebileceğini söyleyen Gültekin, Erdoğan'ın herkesi, kendi yol arkadaşlarının tamamını harcayan o pervasız tutumuna tabanın çok tepki göstereceğini, tahmin ediyor.

'ÖNCE REFARANDUMU DENEYECEK'

Gültekin, sürecin önümüzdeki günlerde seyrini de şöyle öngörüyor: "Önce Meclis'te referandumu zorlayacak. Oradan başarısız olursa bir erken seçim gündeme geleceğini düşünüyorum. İlk fırsatta bir erken seçimi çok riskli görebilir. Her ne kadar taban şimdi sesini çıkarmıyorsa da tabanın ne kadar öfkesi var sandıkta görürüz. Önce süratli bir şekilde Meclis'te referandumu geçirip geçiremeyeceğini görecek, geçirirse referanduma gidecek."

SIRA MUHALAFETTE

Muhalefetin yaşanan krizden toplumun desteğini kazanacak proje üretmemesi halinde AKP içindeki çatlaktan faydalanamayacağını ifade eden Gültekin, şöyle devam etti:

"Bütün bunların dışında Türkiye kendi sorunlarını çözecek başka bir irade ortaya koyamadığı için biz de Erdoğan'la birlikte bir uçuruma sürükleniyoruz. Muhalefet toplumun desteğini kazanacak bir iş yapmazsa, bu çatlaktan fayda elde edemez.

Bir fayda elde edebilmek için toplumun önüne bir alternatif, bir çözüm önerisi çıkartmak gerekiyor. Bu insanlar bu ülkede felaketi sonlandırabilir, duygusunu vermek gerekiyor. Bütün bunları vermedikten sonra ne olabilir?

Farz edelim ki yarın AKP darmadağın olmuş Erdoğan da istifa etmiş. Ne olacak, Türkiye kurtulacak mı? Türkiye ağır bir deprem geçirdi. O depremin altından nasıl çıkacağımızı düşünmeyen bir toplumuz. Kutuplaşmayı nasıl çözecek, savaşı nasıl durduracak, Kürt'le Türkü, Alevi ile Sünni'yi nasıl barıştıracak, eğitim sorununu neyle çözecek? Şiddet dalgasını nasıl durduracak? Bunların hiç birine cevap aramıyor ki Türkiye. Türkiye yıkılmış AKP yıkılsa ne olacak ki" ifadelerini kullandı.