Laz, Alevi, Ermeni, Gürcü, Hemşinli örgüt ve aydınlar bir bildiri yayınlayarak, Kobani direnişinin yanında olduklarını duyurarak, "Tarafsızım demek ezenlerden, katillerden, IŞİD'den taraf olmaktır" dedi.

Antakya Samandağ İskenderunlular Derneği, Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Temsilciliği, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği, Laz Mektebi ve Demokratik Pomak Hareketi'nin de içinde olduğu örgütler ile Ermeni, Laz ve Ezidi aydınlar, Kobani direnişi ile ilgili ortak bir bildiri yayınladı.

"Kobani'de katliamcı çetelere karşı yürütülen bir halk direnişinin olduğu" söylenen bildiride, IŞİD'in katliamlarına dikkat çekildi. IŞİD'in katliamlarını protesto eylemlerine yapılan polis ve 'kontra çetelerin' saldırıları kınandı.

"'TARAFSIZIM' DEMEK IŞİD'DEN TARAF OLMAKTIR"

Açıklamada şöyle denildi:

"İktidarın, halkların protestolarına karşı da başından beri olduğu gibi IŞİD’in yanında olduğu aşikardır.

Susan dilsiz şeytandır!

Tarafsızım demek ezenlerden, katillerden, IŞİD'den taraf olmaktır!

Egemenlere, IŞİD'e, iktidarın yalan dolu kanlı politikalarına karşı herkes halkların kardeşliği temelinde saf tutmalıdır.

Biz bu topraklarda yaşayan; Lazlar, Aleviler, Ermeniler, Gürcüler, Hemşinler, Adigeler, Abhazlar, Osetler, Çeçenler, Azeriler, Türkmenler, Araplar, Rumlar, Süryaniler, Ezidiler, Çingeneler, Pontuslar, Pomaklar, Zazalar, Kürtler, Boşnaklar, Müslümanlar, Hıristiyanlar, Yahudiler... Bölgemizin tüm halkları, Kobane direnişinin tüm bölge halklarının direnişi olduğunu ve bölgemize barışın, adalet, özgürlük ve eşitlik temelinde halkların kardeşliği ile geleceğini biliyor ve Kobane direnişinin yanında olduğumuzu belirtiyoruz."

TALEPLER

"Ya adalet, özgürlük ve eşitlik için mücadele edeceğiz, ya da bu katliamlarda sıranın kendimize gelmesini bekleyeceğiz" denilen bildiride, şu talepler dile getirildi:

"IŞİD'e verilen, askeri, lojistik her türlü destek kesilsin.

İnsani ve savunma amaçlı yardımların Kobane'ye ulaşmasını sağlayacak bir koridor açılsın.

Rojava'nın statüsü tanınsın.

Savaş ve işgal tezkeresi geri çekilsin."

İMZACI KİŞİ VE KURUMLAR

Metinde imzası olan kişi ve kurumlar şöyle:

"Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, Antakya Samandağ İskenderunlular Derneği, Agos Gazetesi Ermenici Editörü Pakrat Estukyan, Apoyevmatini Gazetesi'nden Mihail Vasiliadis, Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Temsilciliği, Canşenliği Oyuncuları, Demokratik Pomak Hareketi, Ezidi Kültür Vakfı, Ezidi Sosyolog Azad Barış, Grup Helesa, Gürcü Kültür Merkezi Başkanı Eşref Yılmaz, Hemşin Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Derneği, Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, Jineps Gazetesi, Laz Mektebi,suryaniler.com, Sabro Gazetesi, Pencere Yayınları, çevirmen Atilla Tuygan, şair ve yazar Bedros Dağlıyan, tiyatrocu Haldun Açıksözlü, sosyolog ve Laz aktivist Selma Koçiva, aktivist Altan Açıkdilli." (ANF)