Nilay VARDAR / BİA

Kıbrıs Harekatı'nın 37. yıldönümü etkinliklerine katılmak amacıyla dün (19 Temmuz) Kuzey Kıbrıs'a giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a karşı yapılan eylemlere sert müdahale edildi.

Gündüz Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası'na (KTAMS) "Bir Verip Beş Alıyorsun Utanmadan Besleme Diyorsun" yazılı pankart asan memurlardan iki kişi gözaltına alınırken, pankart polis tarafından indirildi. Gözaltına alınanlar daha sonra serbest bırakıldı.

Akşam ise Kuzey Kıbrıs Türk Hava Yolları önünde toplanan gruba polis müdahele etti.  Salih Batak, Nevzat Hami,  Bülent Kurt,  Ahmet Cenkler, Mustafa Keleşzade ve Şevki Yoldaş isimli altı kişi gözaltına alındı; bugün serbest bırakıldılar.

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Genel Sekreteri Mehmet Taşker, polis müdahalesi sırasında aldığı darbeler nedeniyle Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Yoğun bakıma alınan Kaptan'ın kaburgasının kırıldığı bildirildi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Akademik Personel Sendikası (DAÜ-SEN) Yönetim Kurulu üyesi Esen Uygar'ın polis darbeleri ile göğsünde sorun var; DAÜ'de akademisyen Aslı Gönen'in ayağı kırıldı.

"ERDOĞAN'IN AFİŞLERİ ÖNÜNDE POLİS NÖBETİ"

bianet'e konuşan Yeni Düzen gazetesi Haber Müdürü Mert Özdağ, şu anda Kuzey Kıbrıs'ta ortamın sakin olduğunu ancak her yerde polis olduğunu söyledi.

"Ortam sakin, ama ülkenin her yerinden Lefkoşa'ya polis getirttiler. Adeta olağanüstü hal ilan edilmiş gibi her yer. Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafları ülkenin her yerinde reklam panolarına ve binalara asıldı. Bu panoların önünde polisler nöbet tutuyor."

Eylem sonrası sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından yapılan açıklamalarda, polisin eylemcileri darp etmesi için emrin kimler tarafından verildiğinin açıklanması talep edildi. Ayrıca Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme talebine tahammül gösterilmemesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.