Kuzey Kıbrıs hükümetinin aldığı karara göre, geçişlerde artık vize kağıdı ve mühür kullanılmayacak, geçiş yapacak kişinin kimlik belgesini görevli memura göstererek kayıt yaptırması yeterli olacak.

Yeni uygulamada, giriş ve çıkış yapanlar, iki taraf arasındaki yedi sınır kapısında geçerli kimlik ve pasaportları görevliye gösterecek, bilgisayara kaydı ve kimlik kontrolü yapıldıktan sonra da geçişine izin verilecek. Aynı uygulama Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a geçenler için de uygulanacak.

GÖRÜŞMELER AYDA İKİ KEZ OLACAK

Kıbrıs müzakereleri, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis’in bir araya gelmesiyle, yedi aylık aradan sonra yeniden başladı.

Akıncı ile Anastasiadis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde, ara bölgede bulunan BM İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde bir araya geldi.

Görüşmede, Ban’ın Özel Temsilcisi ve BM Barış Gücü Misyon Şefi Lisa Buttenheim’in yanı sıra Kuzey Kıbrıs tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Güney Kıbrıs tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyiannis de hazır bulundu.

Eide, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, tarafların liderler tarafından yürütülecek müzakere süreci üzerinde karara vardığını açıkladı. Tarafların bundan sonraki süreçte birleşik Kıbrıs için çaba göstereceklerini söyleyen Eide, görüşmenin çok olumlu bir ortamda geçtiğini kaydetti.

Akıncı ve Anastasiadis’in müzakere süreci kapsamında ayda iki kez görüşeceklerine dair görüş birliğine vardığını söyleyen Eide, bir sonraki toplantının 28 Mayıs’ta yapılacağını bildirdi. Eide, Rum ve Türk tarafının müzakerecilerinin ise daha sık görüşeceğini açıkladı.

Eide, görüşmede her iki liderin iki toplumun faydasına olacak bir dizi güven artırıcı önlem için çalışmaya karar verdiğini de belirterek,  Anastasiadis’in adanın kuzeyindeki 28 mayın tarlasının haritalarını açıklayacağını, Akıncı’nın ise Güney Kıbrıs tarafından Kuzey Kıbrıs’ta geçişte sınırda vize formlarının bugünden itibaren kalkacağını ilan ettiğini söyledi.

Eide, liderlerin 23 Mayıs’ta sosyal içerikli bir yemekte bir araya geleceğini de söyledi.