Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın’ın itirafları ve Ankara’da işlenen 4 faili meçhul cinayetle ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş’ın da savcılara ifade verdiği öğrenildi. Dün öğleden sonra Ankara Adliyesine gelen Savaş, Cumhuriyet Savcısı Hakan Yüksel’e faili meçhuller ve Susurluk kazası sonrası hazırladığı rapor ve edindiği bilgiler konusunda bilgi verdi.

1987 yılında ortaya çıkan MİT raporuyla ilgili olarak da Turgut Özal’ın talimatıyla, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı olarak inceleme yapan Savaş’ın, Susurluk döneminde öldürülen eski DEP İl Başkanı avukat Faik Candan, avukat Yusuf Ekinci, Nüfus Müdürü Mecit Baskın ve Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcısı Namık Erdoğan konusundaki bilgileri aktardığı öğrenildi. Savaş’ın aynı gün savcılara bilgi veren eski bakan Fikri Sağlar ile de adliyede görüştüğü öğrenildi.

SUSURLUK SİLAHLARI

Kutlu Savaş 3 Kasım 1996’da meydana gelen Susurluk kazasının ardından kurulan hükümetin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından görevlendirilmiş ve kapsamlı bir rapor hazırlamıştı. Raporunda Binbaşı Cem Ersever, Behçet Cantürk ve Ömer Lütfü Topal cinayetlerine değinen Savaş, ‘’Yeşil’’ kod adlı Mahmut Yıldırım ve Abdullah Çatlı’nın faaliyetlerinin yanı sıra MİT, Emniyet, Jandarma’nın Susurluk sürecindeki rollerini de değerlendirmişti.

Kutlu Savaş’ın bu raporu devlet içindeki bazı birimlerin karıştığı başta uyuşturucu ve cinayetler olayları olmak üzere, karanlık olayların itirafı nedeniyle, bir milat olarak görülüyor. Savaş’ın raporu ile, ‘’Hibe’’ görüntüsü altında alınan ve bir bölümü kaybolan İsrail silahlarıyla ilgili detaylar da ortaya çıkmıştı.

GAZETEPORT