Kuzey’de Türkiye ile Doğu’da Federal Kürdistan Hükümeti’nin sınır kapılarını kapatması, Batı’da ve Güney’de ise radikal İslamcı grupların geçiş noktalarını tutması sonrasında Rojava’ya acil ihtiyaç olan ilaç ve serum gibi tıbbi malzemeler gönderilemiyor. 

Hastanelerdeki mevcut ilaç ve serumlar birçok ilçede tükenirken, Qamışlo gibi büyük kentlerde ise ilaç ve tıbbi malzeme bitmek üzere.

Çilaxa, Haseki, Girkê Legê bölgelerinden hastaların da geldiği Dêrik Devlet Hastanesi’nde çocuk felci ve kızamık hastalığına karşı 0-6 yaş grubundaki çocuklara yapılması zorunlu olan aşılar da tükendi. Kuduz aşısı da bölgede tükenirken, yılan ve akrep sokmalarına karşı kullanılan serumlar ise günler öncesinden bitmiş.

Dêrik Devlet Hastanesi Sağlık Komitesi Başkanı Rojin Ahmed, sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle ellerindeki mevcut ilaç ve serum stoklarının tükendiğini söyledi.

Hasta ve yaralılar için kanları muhafaza edecek imkanlarının olmadığını kaydeden Ahmed, sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle acil olarak ilaç, serum ve tıbbi malzemeye ihtiyaç duyduklarını belirtti. İlaç ve serumlara ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Ahmed, doktorlara da ihtiyaçlarının olduğunu ancak Çilaxe, Haseki, Gerkê Legê gibi ilçelere de hizmet veren Dêrik Devlet Hastanesi’nde henüz staj yapmamış Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi 5 kişi ile hastalara hizmet vermeye çalıştıklarını belirtti. (Özgür Gündem)