Halkevleri'nin 80'inci kuruluş yıldönümü İstanbul'da coşkuyla kutlandı. Yıldönümü nedeniyle İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'da 'Özgürlük ve Demokrasi İçin Kuşaklar Söylüyor, İstanbul Buluşuyor' sloganıyla bir etkinlik düzenlendi.

 

SANATÇILAR GEÇİDİ
Yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı gecede, farklı kuşaklardan 14 grup ve çok sayıda sanatçı sahne aldı.
Gece, Genel Sanat Yönetmenliği'ni Mustafa Erdoğan'ın yaptığı 'Anadolu Ateşi'nin dans gösterisiyle başladı. Yavuz Bingöl'le  Halkevleri Çocuk Korosu; Agire Jiyan'la  Diyarbakır Sur Belediyesi Gençlik Korosu, Yeni Türkü'yle  Şevval Sam, Erkan Oğur'la  İsmail Hakkı Demircioğlu, Bulutsuzluk Özlemi'yle  Hayko Cepkin, Volkan Konak'la Melike Demirağ birlikte sahne aldı.

 

Şenliğin finalini diğer sanatçılarla birlikte Edip Akbayram yaptı. Akbayram hiç eskimeyen parçalarıyla izleyenlerin büyük beğenisini topladı...

 

DUYGULU ŞİİRLER
Şairlerden Ahmet Telli, Şükrü Erbaş, Ali Özgür Özkarcı, Gonca Özmen, Altay Öktem, Deniz Durukan ve iki usta oyuncu Turgay Tanülkü ile Altan Gördüm, şiirleriyle duyguları kabarttı.   

 

KUŞAKLAR FARKLI OLSA DA  TALEPLER HEP AYNI
Büyük buluşmada, kurulduğu 1932 yılından bu bana Halkevleri'nde yetişmiş, ülkenin kültür ve sanat yaşamına damga vurmuş aydın ve sanatçılar katıldı. Kuşaklar farklı olsa da haykırılan ortak ses, 'emek, özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam' oldu.

 

İki kez kapatıldı yola devam etti
1932 yılında kurulan Halkevleri bugüne dek iki kez kapatıldı. Çok sayıda yöneticisi tutuklandı, yargılandı, varlıklarına el konuldu. Emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesini veren, vermeye devam eden nice kuşakların öğretmeni oldu. Resimden, tiyatroya, halk oyunlarından fotoğrafa, sinemadan edebiyata yetiştirdiği kişilerle kültür ve sanata damga vurdu. Halkevleri halen kültür sanat çalışmalarıyla birlikte barınma, beslenme, çevre, çalışma, ulaşım, iş hayatı, eğitim, sağlık, kadın, gençlik ve engellilerin sorunlarına karşı mücadele yürütüyor. Ücretsiz yaz okullarında binlerce çocuğu sanat ve bilimle tanıştırıyor. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, Kemalpaşa Halk Festivali, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi ve Van Çocuk Evi'nde de çalışmalarını sürdürüyor. Son mücadele ettiği konu da statülerini 'Kamu yararına dernek' statüsünden çıkarılması...

 

Cem TÜRKEL, Ateş KORUCUOĞLU / Akşam