Rojava’ olarak adlandırılan Suriye’nin Kürt bölgelerinde zafer kutlamaları yapıldı. Geçen yıl 19 Temmuz günü Kobanê’de yönetimin ele geçirilmesiyle başlayan süreçte birçok Kürt kentinde Kürtler kendi yönetimlerini oluşturmuştu.

Süreci bir ‘devrim’, yaşananları ‘zafer’ olarak gören Kürtler kutlamaları da ‘bayram’a çevirdi.

ANF’nin haberine göre Rojava’nın tüm kentleri, ilçeleri, beldeleri ve köylerinde devrimin birinci yıldönümü kutlandı. Derik’ten Afrin’e Halep’ten, Bab’a, Mımbıc’a kadar bütün her yerde yaşayan Kürtler dün akşam saatlerinden itibaren devrimin birinci yıldönümü kutlamalarına başladı. Kutlamalar bayramlaşma biçiminde sürdü.

Afrin’deki kutlamalar dün akşam saatlerinden itibaren başladı. Azadi ve Mahmudiye meydanlarında toplanan yüzlerce genç ateş yakarak devrimin yıldönümünü kutlamaya başladı. Gençler sabaha kadar, ateş etrafında kutlamalarını sürdürdü.

Bir hafta önceden Kürt ulusal renkleri olan sarı, kırmızı, yeşille süslendi sokaklar. Rojava halkı devrim gününü bir bayram gibi karşıladı.

Rojava Kürtleri kucaklaşmalarla, tokalaşmalarla, ulusal kıyafetlerle şehirde tur atmalarla zaferlerini, bayramlarını kutladılar.

Asıl kutlamalar akşamüzeri, YPG güçlerinin kent içinde yüzlerce araçlık konvoyla şehir turu atmasıyla başladı.

Alkışlar, zılgıtlar eşliğinde konvoy kent içinden ağır ağır yol alarak kutlamanın yapılacağı Pazar Meydanı’na doğru gitti. Toplananlar arasında sevinç ve hüzün gözyaşları birbirine karışıyordu.

Konvoy ile birlikte Afrin halkı da kutlamanın yapılacağı Pazar Meydanı’na akıyordu. Gruplar, topluluklar biçiminde ulusal kıyafetli kadınlar, yaşlı erkekler ağır ağır kutlama alanına yaklaşıyordu. Eli bayraksız hiçbir çocuk yoktu Afrin’de. Çocuklar bayraklarını sallayarak annelerinin, ablalarının, babaları ile birlikte kutlama alanına gidiyordu.

YPG güçlerinin alana girişiyle bir alkış tufanı koptu. Zılgıtlar yükseldi, alanda birikmeye başlayan halk giderek arttı. YPG güçleri de askeri düzene göre alandaki yerini aldı, artık kutlama saati de yaklaşıyordu. Çevrede sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı. Yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirilmişti. Kutlama alanı ağır silahlı birimlerce korunuyordu.

4 KENTTE ROJAVA DEVRİMİ KUTLANDI

Rojava Devrimi'nin birinci yıldönümü Van, Kızıltepe Tatvan ile Yüksekova’da onbinlerin katıldığı şölenlerle kutlandı. BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan, "Ne Esad'a dayandılar ne de uluslararası güçlere güvendiler. Kendi öz gücü ve halkına güvendiler. Örgütlendiler, üçüncü bir yolu ve çizgiyi denediler, kazandılar. Bu üçüncü yol ve çizgi, Sayın Öcalan'ın çizgisidir" dedi.