Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuri Uşakov, Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne davet edilip edilmeme konusunun çarşamba günü Soçi'de gerçekleşecek Rusya-Türkiye-İran üçlü zirvesinde görüşüleceğini açıkladı.

Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'nin tarihinin belirlenmediğini ifade eden Uşakov, Kürtlerin Kongre'ye katılım konusuna Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin çarşamba günü Soçi'de gerçekleştireceği görüşmede ele alınacağını söyledi.

Uşakov, Suriye'de istikrar konusunun görüşüleceği zirvede askeri yetkililerin de yer alacağı bilgisini verdi.

LAVROV: TÜM SURİYE GÜÇLERİ TEMSİL EDİLMELİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ”Kongre’ye davet edilecek Suriye temsilcileri olabildiğince geniş grupları ve toplum sektörlerini temsil etmeli” dedi.

Moskova’nın kongreyi hazırladığında kullandığı ilkelerden bahseden Bakan Lavrov, ”Moskova, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu tarafından onaylanan, Cenevre görüşmelerinde defalarca dile getirilen ve Astana sürecinde onaylanan belgelere dahil edilen kararlara göre faaliyet gösteriyor. Bütün bu belgeler, Suriye Hükümeti ve çok sayıda muhalif gruplarının katılımı ile Suriye arası diyaloğu öngörüyor” ifadelerini kullandı.

Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin 22 Kasım’da düzenlenecek zirvede Kongrenin gerçekleştirilmesine ilişkin tüm idari sorunları ele alacaklarını kaydeden Lavrov ”Dün Antalya’da biz Rusya, İran ve Türkiye olmak üzere Astana üçlüsü olarak bunu ele aldık. Yarından sonra  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye sunulacak teklifleri hazırladık. Liderler hazırladığımız önerileri gözden geçirerek hem idari hem de diğer sorunlar üzerinde karar verecekler” dedi.

ERDOĞAN KARŞI ÇIKIYOR

Erdoğan PYD’nin kongreye katılmasını kabul etmeyeceklerini söylemişti. Dün Antalya’daki üçlü zirve sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da aynı ifadeleri tekrarladı.

Bugün yapılan Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da "Kimse bizden terör örgütünün masada olmasına rıza göstermemizi beklemesin" dedi.

(Kaynak: Sputnik)