Kürtlerin “sivil itaatsizlik” kapsamında düzenledikleri “Sivil Cuma” namazları devam ediyor. Camilerin devlet politikalarının aracı haline getirildiğini savunan binlerce Kürt birçok kent ve kasabada her hafta kılınan Sivil Cuma’da bugün Ramazan ayının önemine dikkat çekerek, 14 Temmuz günü Diyarbakır’daki polis terörü kınandı.

 

Şırnak’ın Cizre ilçesinde Ramazan ayının ilk sivil Cuma namazı için 2 bini aşkın kişi Belediye Parkı'na akın etti. Yaklaşık 50 derece sıcağa aldırış etmeden sivil Cuma namazında saf tutmak için parka gelen binlerce kişi, ağaçların gölgesine sığınarak namaz öncesi verilen Kürtçe vaazları dinledi. Mele Sait Özdemir tarafından verilen vaazlardan sonra kitle namaz için saf tuttu.

 

Van'da her hafta gerçekleştirilen sivil Cuma namazına Ramazan ayının ilk gününde yüzlerce kişi katıldı. Van Belediyesi otoparkında kılınan namazda katılım yoğun olduğu için birçok kişi yer bulmakta zorlandı. BDP İl ve ilçe yöneticileri, Van Belediye Başkanvekili Sabri Abi, Belediye Meclis üyelerinin katıldığı namazda konuşan Van İmamlar Derneği Başkanı Mele Yusuf Kılınç, Ramazan ayının mübarek bir ay olduğunu dile getirdi. Bölgede devam eden askeri ve siyasi operasyonlara değinen Kılınç, "Ramazan ayında zulüm yapılmaz. Artık barış ve kardeşlik olsun. Yeter artık kan dökülmesin. Bizim ülkede her gün insanlar ve gençlerimiz ölüyor. Bu savaş bir an önce durdurulmalıdır. Bu sorunun muhatabıyla bu sorun çözülmelidir" dedi. Vaaz ve hutbenin ardından cemaat namaz kıldı.

 

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde sivil Cuma namazı Halil İbrahim Oruç Parkı'nda Mele Feyzi Yavuzkılınç öncülüğünde kılındı. Namaza binlerce kişi katıldı. Mele Yavuzkılınç Kuran'dan ayetler okuyarak, "Bu dünyada zulüm yapan hiçbir diktatörün zulmü yanında kar kalmamıştır. Bu diktatörler sonunda mazlum halklar tarafından cezalandırılmıştır. Hiçbir zulüm cezasız kalmamıştır ve bundan sonra da kalmayacaktır" dedi. Ramazan ayının İslam alemi için önemli olduğunu belirten Yavuzkılınç, başta Kürtlerin ve İslam alemine huzur ve barış getirmesi dileğinde bulundu. Okunan dualar ardından binlerce kişi saf tutarak Sivil Cuma Namazı'nı kıldı.

 

Silopi, İdil, Urfa, Siirt, Batman, Diyarbakır, Silvan, Hakkari, Muş'un Malazgirt İlçesi ve Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde de sivil Cuma namazlarında saf tutuldu.