Kilis kent merkezindeki Küçük Çarşı Sokağı’nda 17. yüzyılda Kürt Hüseyin Ağa tarafından inşa edilen 'Kürtler Camii'nin adıVakıflar bölge Müdürlüğü tarafından 'Türkler Camii' olarak değiştirildi. 

Devletin resmi kayıtlarında da 'Kürtler Camii' olarak yer alan caminin tabelasının üzerine  Vakıflar Bölge Müdürlüğü görevlileri tarafından 'Türkler Camii' tabelası asıldı. Bir süre sonra da 'Kürtler Camii' tabelası tamamen kaldırıldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün kararı HDP Van Milletvekili Adem Geveri’nin konuyu Meclis gündemine taşımasından sonra ortaya çıktı. 

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun yanıtlamasıyla soru önergesi veren Geveri, camiinin isminin hangi tarihte 'Türkler Camii' olarak değiştirildiğini sordu. Geveri’nin soru önergesine Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından verilen yanıtta, caminin kayıtlarda 'Kürtler Camii' olarak tescilli olduğu ifade edildi. 

TAPU KAYITLARINDA HALA‘KÜRT CAMİİ’

Müdürlüğün yanıtında şu ifadelere yer verildi: “Kilis il merkezinde bulunan Vakıf Kültür Varlığı Tescilli ‘Kürtler Camii’nin isminin Genel Müdürlüğümüz arşiv kayıtlarında ve tapu kayıtlarında ‘Kürtler Camii’ olarak geçtiği tespit edilmiştir. Genel Müdürlüğümüzde bu camiye ilişkin iş ve işlemler ‘Kürtler Camii’ adı altında yürütülmektedir.”

Önergeye verilen bu yanıta rağmen, 'Türkler Camii Şerifi' tabelaları camiye bizzat Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri tarafından asıldı. Bir de bu ırkçı saldırı yetmezmiş gibi cami kapısının yanındaki kitabeyi de değiştiren Vakıflar Bölge Müdürlüğü, kitabenin üzerine 'Türkler Cami'nin tarihnin yeraldığı Türk bayraklı bir açıklamada iliştirdi.

KARARIN ARKASINDA HATAY VALİLİĞİ DE VAR

Yine Hatay Valiliği’nin internet sitesinde tarihi camilerin tanıtıldığı bölümde hala 'Kürtler Camisi' adı ile yer alan yapı hakkında şu bilgiler mevcut: “Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak’ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi’ni Kürt Hüseyin Ağa yaptırmıştır. Çok onarım gören cami, özgünlüğünü yitirdiği gibi özgün adını da yitirmiştir. Adı “Türkler Camisi” olarak değiştirilmiş olan camiden günümüze sadece minaresi kalmıştır. Kaidesi kare planlı ve köşeleri pahlı olan minare; kesme, kirli kalkerli taşlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. Peteği (petek, gövdeye göre daha ince) ve külahı taştan yapılmıştır. Şerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuştur.”

Resmiyette böyle bir şey olmamasına rağmen, Valilik sitesinde adının değiştirildiği bilgisi verilen 'Kürtler Camii'nin ismine dönük bu tahammülsüzlük, Kürtlere dair politik yaklaşımın açık bir örneği durumunda.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı