Kürt Ulusal Kongresi’nin, çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle bir kez daha ertelenebileceği belirtildi. Ağustos ayı sonunda yapılması planlanan Kürt Ulusal Kongresi altyapı hazırlıklarının tamamlanamaması nedeniyle Eylül ayına ertelenmişti. Kongrenin 15-16-17 Eylül tarihleri arasında yapılması bekleniyordu.

Federe Kürdistan Bölgesi’nin Erbil kentinde 15 Eylül'de yapılması kararlaştırılan ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyadaki bütün Kürt siyasi parti ve oluşumlarının katılacağı Kürt Ulusal Kongresi’nin, belirlenen 600 delege paylaşımı ve kongre sonrası oluşturulacak olan yapı konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle ertelenebileceği belirtildi.

Irak Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) Politbüro ve Kongre Hazırlık komitesi üyesi Kemal Kerkuki, delege dağılımı konusunda çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle kongrenin ertelenebileceğini söyledi. IKDP başta olmak üzere Irak'taki bazı Kürt partilerin 21 Eylül'de yapılacak olan Kürt Parlamentosu seçimleri nedeniyle Kongre’nin ertelenmesini istedikleri belirtilirken, PKK'nin ise daha önce ertelenen Kongrenin 15 Eylül'de yapılmasını istediği ifade edildi.

DELEGE DAĞILIMI KONUSUNDA ANLAŞMAZLIK

Kongrenin 21 kişiden oluşan hazırlık komisyonu, çalışmalarını Erbil'de aralıksız sürdürürken, partilerin daha önce sayısı belirlenen 600 delegenin dağılımı konusunda anlaşamadıkları ifade edildi. PKK, BDP ve DTK'nin delege dağılımının nüfus oranlarına göre yapılmasını istedikleri, Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki partilerin ise delege sayısının eşit olarak paylaşılmasını istedikleri öne sürüldü. Daha önce de gündeme gelen ancak anlaşma sağlanması için ertelenen delege dağılımı krizinin, kongrenin ertelenmesine yol açacağı belirtiliyor.

Hazırlık komitesinde yer alan Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Polit Büro üyesi Kemal Kerkuki, 'Rudaw' adlı internet sitesine yaptığı açıklamada, delege sayılarının belirlenmesinde yaşanan sorunların aşılmaması nedeniyle kongrenin ertelenmesinin gündeme gelebileceğini söyledi. Kerkuki, "Şu anda bile sorunlar çözülse, kongrenin 15 Eylül'e yetişmesi mümkün görünmüyor" dedi. (Gazeteport)