DİHA'nın haberine göre; olay İran'ın başkenti Tahran'a bağlı Kerec kentinde bulunan Rêca-i Şehr Cezaevi'nde meydana geldi.

Yaklaşık 5 yıl önce ikamet ettiği Urmiye vilayetine bağlı Buka kentinde gözaltına alınan ve çıkarıldığı Bukan Devrim Mahkemesi'nde Kürdistan Solcu Hareketi'nin (KOMELE) "Propagandasını yapmak" ve "Silah saklamak" iddiasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Kürt siyasetçi Rahim İlyasi (Şahram), Rêca-i Şehr Cezaevi'ne gönderildi. Çok sayıda hak ihlalinin yaşandığı cezaevinde iddialara göre ortada hiç bir neden yokken Cezaevi Müdürü Ferec Nêjad tarafından çağrılan İlyasi, burada müdürün ağır hakaret ve işkencesine tabi tutuldu. Ağır bir travma geçirdiği öğrenilen İlyasi, yaşadığı hak ihlalini protesto etmek amacıyla 24 Şubat gününden itibaren ağzını iple dikerek ölüm orucuna başladı.

Bundan önce de Urmiye, Dizilabat, Senendec, İlam, Evin, Kehrizek, Kızıl Hîsar gibi İran'da bulunan bir çok cezaevinde ağır insan hakkı ihlali yaşanmıştı. Yaşanan vahşetlerden akıllarda kalan 2008 yılında İran'da Kürtler tarafından yaşanan protesto gösterileri sonrası Kehrizek Cezaevi'nde bulunan tutuklulara tecavüz edilmişti. Yaşanan ihlaller sonucu ağır tecrit altında tutulan tutuklular defalarca İran yönetimini protesto etmek amacıyla ağızlarını iple dikmişti. (ANF)