İran rejimi tarafından 2010 yılında tutuklanan Simko Xurşidi, Doğu Kürdistan'ın Kirmaşan kentinde idam edildi. 

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü'ne Simko Xurşidi, 17 Nisan Perşembe sabahı Kirmaşan kentinde asılarak idam edildi.

Bane kenti nüfusuna kayıtlı olan Simko Xurşidi, İran rejiminin beş siyasi tutuklu idam edişinin ikinci yıldönümü olan 9 Mayıs 2012'de "Allaha düşmanlık" ve bir Kürt parti ile işbirliği yapmak suçlamasıyla idam cezasına çarptırdı. Xurşidi, 2011 yılında Tahran'da silahla yaralandıktan sonra tutuklandı. 

Simko'nun idam edildiği gün Mahabad nüfusuna kayıtlı 35 yaşındaki Mihemed Ebdullahi ve Seqiz nüfusuna kayıtlı Mistefa Selimi isimli iki Kürt siyasi tutuklu hakkında verilen idam cezaları Yüksek Mahkeme tarafından onaylandı.

24 Nisan 2010'ta tutuklanan Ebdullahi, üç yıl sonra 19 Nisan 2013'te Mahabad Devrim Mahkemesi tarafından muhalif bir Kürt partisine yardım ettiği gerekçesiyle "Allaha düşmanlık"la suçlanarak idam cezasına çarptırılmıştı.

Mistefa Selimi ise 6 Nisan 2003 tarihinde Loristan eyaletindeki Nehawend kentinde tutuklanarak, Iran Kürdistan Demokrat Partisi ile işbirliği yaptığı gerekçesiyle "Allaha düşmanlık" yapmakla suçlandı. Selimi geçtiğimiz 8 Nisan'dan bu yana hakkındaki idam cezasını ve cezaevi koşullarını protesto için açlık grevi yürütüyor. Selimi'nin 17 Nisan günü tek kişilik bir hücreye konulduğu bildirildi.

27 yaşındaki İlam Üniversitesi öğrencisi Hebibulla Letifi de, 2007 yılından beri tutuklu bulunduğu Sine cezaevinde her an idam riski atlında bulunuyor. PJAK'a yardım etmekle suçlanan Letifi'ye 12 Ağustos 2008'de Letifi'ye Devrim Mahkemesi tarafından idam cezası verildi. Ekim 2009'da Letifi, İhsan Fetahiyan ile birlikte idam edilmek üzere tek kişilik hücrelere konulmuştu. Yoğun tepkiler ardından Kasım 2009'da idamı durduruldu ancak iptal edilmedi. Avukatı Salih Nikbext, idam cezasının her an uygulanabileceğini belirterek, uluslararası insan hakları örgütlerini harekete geçmeye çağırdı.

İran'da 2007 yılından bu yana en az 14 Kürt siyasi tutuklu idam edildi. Hasan Hikmet Demir, 2007 yılında ilk edam edilen PJAK militanı olmuştu. İdamlar daha sonraki yıllarda devam etmiş, 9 Mayıs 2010'da Kürt öğretmenler Ferzad Kemanger, Ferhad Wekili, Eli Heyderiyan ile kadın aktivist Şirin Elemhuli ve Mehdi İslamiyan toplu infaz edilmişlerdi. Simko Xurşidi'nden önce en son 4 Kasım 2013'de Kürt siyasi tutuklu Şerko Maarfi idam edilmişti. (ANF)