Kürt Yazarlar Derneği, geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Kürt Şair Arjen Ari'nin ölüm yıldönümüne ilişkin Cigerxwîn Gençlik, Kültür ve Sanat Merkezi'nde anma etkinliği organize etti.

Ari'nin dev posterinin asıldığı anmaya, Kürt Yazarlar Derneği Eş Başkanı Mehmet Yılmaz ve dernek üyeleri, DTK Daimi Meclis Üyesi Osman Özçelik, Kürt Yazar Berken Bereh, Hogir Berbir, BDP Sur İlçe Örgütü Başkanı Adnan Akgül ve çok sayıda kişi katıldı.

Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan, Arjen Ari'nin kardeşi Necla Akay Ari, kardeşinin her zaman Kürt halkının yüreğinde yaşayacağını belirterek, Arjen Ari'nin Kürt diline aşık olduğunu söyledi.

'ARİ, KÜRT DİLİMİZİN AŞIĞIYDI'

Akay'ın ardından konuşan Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz da, Arjen Ari'nin yaşamında çok özel bir insan olduğunu ifade ederek, Ari'nin ayrıca çok inatçı olduğunu söyledi. Ari'nin mücadelesiyle Kürt dilini yaşatmaya çalıştığını söyleyen Yılmaz, "Ari, Kürt dilimizin aşığıydı. Toplum içinde merhametliydi. Ari'nin şiirleri bizi bugünlere getirdi" diye konuştu.

Kürt Yazar Berken Bereh ise, yaşamını yitiren Arjen Ari'yi çok özlediklerini belirterek, "Ari, Kürt halkının direnişini kaleme alan bir şairdir. Kürt halkının içinde ve kendi topraklarında direnişe büyük destekler verdi. Ari her konuşmasında Kürt Şair Cegerxwin'i esas alıyordu. Ben Cegerxwin'in torunuyum diyordu. Eğer Kürt halkı Cegerxwin'i anlarsa onun torunu olur diyordu. Biz yaşamımızda ne kadar özgürlük için yer açarsak, Arjen Ari'nin şiirlerine de açtık" ifadesini kullandı.

'ARİ, DİLİYLE KÜRT HALKINA DEVRİM YARATTI'

Bereh'in ardından konuşan DTK Daimi Meclis üyesi Osman Özçelik de Ari için, "Ari diliyle, edebiyatıyla Kürt halkına devrim yarattı. Sanatçılar ve şairler bizim için değerlidir. Kürt edebiyatında bir sözlüktürler" dedi.

Konuşmanın ardından Kürt Yazar Hogir Berbir, İstanbul'da yaşayan Kürt Yazar Çiya Mazi'nin Arjen Ari'ye yazdığı şiiri okurken Kürt genç yazarlarından, Nuroj Munzur, Rédur Dijle ve Rovjen Rojbin, Arjen Ari'nin şiirlerini okudu. Okunan şiirlerin ardından Arjen Ari'nin "Ramusan mın weşartın lı geliyeki" adlı kitabı dağıtılırken etkinlik kokteyl ile sona erdi. (ANF)