İstanbul’da avukatlık yapan Baran Doğan 2012 yılından beri “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla çok sayıda Kürt avukatın gizli soruşturmaya tabi tutulduğunu öğrendi.

İsmail Saymaz’ın Radikal’de yer alan haberine göre Başsavcılığa başvurarak, “Yakalama ve gözaltı işlemi yapmak için ailemi rahatsız etmeyin. Her gün adliyedeyim, dilediğiniz işlemi yapalım” diye dilekçe veren Doğan, dosyadan evrak almak istedi.

Başsavcılık ise yanıtı, avukatların dosyadan evrak almasını önlemek için kısıtlılık kararı aldırmak oldu.

Avukat Baran Doğan, 2012 yılından beri sürmekte olan “örgüt üyeliği” iddiasına ilişkin bir soruşturma kapsamında “şüpheli” olduğunu öğrendi.

Doğan, kendisi hakkında 4 yıldır gizli soruşturma yürütüldüğünü ve 2014‘te yeni bir numara üzerinden soruşturmaya devam edildiğini fark etti.

Geçen 26 Ocak’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Doğan, dosyadan evrak almak istediğini söyledi.

Sosyal medya hesaplarını da dilekçesine ekleyen Doğan, şöyle dedi:

“Büro adresim, iletişim bilgilerim belirttiğim web adreslerinde vardır. Tarafıma tebligatta bulunabilirsiniz. Kaçmıyorum. Sadece hafta sonları nefes almak için Çatalca’ya kaçıyorum ama 4-5 saat sonra ikametgahıma dönüyorum.

Gerçi bu faaliyetlerimin hepsini biliyorsunuz. Yakalama ve gözaltı işlemi yapmak için ailemi rahatsız etmeyin. Her gün adliyedeyim, dilediğiniz işlemi yapalım. İsterseniz savunmamı şimdi alın.

Eğer yakalama, gözaltı, tutuklama ve adam etme yolunu deneyecekseniz, açık söyleyeyim: Ben adam olmam. Soruşturmanın hedefi, şahsımı adam etmek veya makbul vatandaş haline getirmekse devletin kağıtlarını, kartuşlarını, zarflarını, o İtalyan hukukçu Lombroso gibi üretim yapan emeğinizi boşa harcamayın.”

Ancak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu dilekçeyle aynı gün İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, Doğan’ın da şüphelileri arasında yer aldığı soruşturma yönünden kısıtlılık kararı verilmesini ve tarafların dosyadan evrak almasına izin verilmemesini istedi.

Hakimlik de talebi bir gün sonra kabul etti.

Bu dosya kapsamında çok sayıda Kürt avukatın soruşturulduğunu kaydeden Avukat Doğan, “İfade al, savunma yapalım, diyoruz. ‘Buyurun gelin arayın, delil toplayın’ diyoruz, ‘Biz takdir ederiz’ diyorlar. Galiba birileri cezaevine konulmamıza karar vermiş” diyor.