HDP Diyarbakır miletvekili Sibel Yiğitalp, Diyarbakır Newroz’unda polis tarafından vurularak öldürülen Kemal Kurkut'u İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.

Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Yiğitalp,Kurkut vurulmadan da durdurabileceğini söyledi. Olayla ilgili resmi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını soran Yiğitalp, defin işlemiyle ilgili engellemelere de değindi. Yiğitalp, "Yasal ve insani dayanağı nedir" dedi.

Sibel Yiğitalp'in Meclis Başkanlığı'na sunduğu ve Süleyman Soylu'nun yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

1- Görgü tanıkları, basına düşen görüntüler ve hak örgütlerinin açıklamalarına göre Kurkut vurulmadan da durdurabilecekken neden vurulmuştur?

2- Kurkut’un vurulması sizce de açık bir infaz ve kasten insan öldürmek değil midir?

3- Diyarbakır Savcılığı olay ile ilgili resen bir soruşturma başlatmış mıdır?

4- Kurkut’u vuran polis ya da polisler hakkında soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?

5- Malatya Belediyesi tarafından Kurkut’un cenazesi için cenaze aracının ve mezar yerinin verilmemesi suretiyle defin işlemlerinin engellenmesinin yasal ve insani dayanağı nedir?

6- Bakanlığınızca Kurkut'un cenazesi için araç ve yer temin etmeyen ailesine zorluk çıkaran belediye görevlileri hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?

7- Diyarbakır Valiliği tarafından yapılan ilk açıklamalarda Korkut’un intihar bombacısı olduğu yönünde gerçekleri örtmeyi hedefleyen bu yalan açıklama hakkında ayrıca bir soruşturma yürütülecek midir? Yapılan yalan açıklama bir hata mıdır yoksa infazın gizlenmesine yönelik kasıtlı bir çaba mıdır?

8- Newroz kutlamalarının başladığı ilk saatlerden itibaren alandaki bazı polislerin en ufak bir olayda bile yurttaşlara yönelik tansiyonu yükseltici davranışlar sergilediği görülmüştür. Gelecekte benzer toplumsal etkinlik ve olaylarda polislerin insan hayatını riske sokabilecek refleksler ve tepkiler gerçekleştirmesi ihtimali karşısında her hangi bir önlem almayı düşünüyor musunuz?