Gazeteci Celal Başlangıç, Sur'da çekilen ve duvar dibinde 7 erkeğin çıplak olarak görüldüğü fotoğrafları köşesine taşıdı.

Başlangıç, sosyal medyada yayınlanan çıplak fotolara ilişkin “Harabeye dönmüş bir sokaktaki binaların tuğla duvarları önünde doncak ayakta duruyor çıplak erkeklerden biri; biraz mahçup, biraz şaşkın” ifadelerini kullandı.

Celal Başlangıç’ın Haberdar’da başlığı ile yayınlanan, “Kürdü çırılçıplak soysan bile; Türk de yapamazsın, itaat de ettiremezsin!” başlığı ile yayınlanan yazısı şu şekilde:

Yedi çıplak erkek, yıkık bir duvarın dibine dizilmiş.

Çömeldikleri için ilk bakışta anadan üryan izlenimi veriyorlar.

Oysa bir donları kalmış üzerlerinde.

Hepsinin de çıplak ayakları çamurlu. Belli ki o halde yürütülmüşler.

Bazılarının kolunda saatleri duruyor.

Hani o da olmasa, bunca yıkıntının arasında geçmiş çağlardan kalma bir savaşın filmini seyrettiğini sanır insan.

Başka kareler de vardı sosyal medyaya düşen.

Harabeye dönmüş bir sokaktaki binaların tuğla duvarları önünde doncak ayakta duruyor çıplak erkeklerden biri; biraz mahçup, biraz şaşkın.

Bir başka karede, yarı çıplak yere oturmuş adamın başına; kasklı, tam teçhizatlı askerler toplanmış.

Bu da diğer fotoğrafın aksine geçmiş çağlardan kalma tarihi bir savaş filmini değil de, dünyayı istila eden uzaylıların bir dünyalıyı esir alma sahnesini izlediğimiz bilimkurgu bir filmi çağrıştırıyor.

Bu fotoğraflar sosyal medyaya "Diyarbakır Sur'dan görüntüler" diye düşünce kimi inanmadı, kimi "ne malum" diye reddetti. Bunlar daha çok sosyal medyadaki "Akkoyun devletinin sadık bendeleri"ydi.

"İnsan" olarak sosyal medyayı kullananlarda ise büyük bir tepkiye yol açmıştı bu görüntüler.

İster istemez ablukaya aldıkları, yakıp yıktıkları, top ve tank ateşine tuttukları kentlerin duvarlarına "Esadullah Timi" imzalı yazılar geldi akla:

"Türksen Öğün, Değilsen İtaat et!"

Bir de Yüksekova'dan gelen bir görüntünün yeni versiyonu gibiydi. Hani bir inşaatta Özel Harekat Timi komutanı işçileri ellerini arkadan kelepçeleyip yüzükoyun yatırmış bağırıyordu ya:

"Türk'ün gücünü göreceksiniz... N'aptı lan bu devlet size!"

Belli ki bugünlerde Kürt kentlerinde çok şiddetli biçimde yayılan vahşetin yeni bir görüntüsüyle yüz yüzeydik..

Karşılıklı atışmalar, çatışmalar sürerken, ilk işaret fişeği "Akkoyun medyası"ndan geldi.

Haberin başlığı, "çırılçıplak" görünen insanlık suçunu işleyenleri gizlemeye dönüktü:

"Sur'da Çıplak Teröristleri Gören Askerler Şaştı Kaldı"

Haberin flaş cümlesi de "biz yapmadık miki yaptı" kıvamındaydı:

"Operasyonların son aşamaya geldiği Diyarbakır'ın Sur ilçesinde çatışma bölgesindeki teröristler çıplak durumda koşarak güvenlik güçlerine teslim oldular."

Hatta haberin içine duruma uygun diyaloglar da yerleştirilmişti:

"- Neden çıplak çıktınız?

Silahsız ve güvenilir olduğumuzu anlayın diye..."

1990'lı yılların "iliştirilmiş tv programcısı" Ertürk Yöndem'in 2010 model kopyası olmaya aday eski bir "bordo bereli" bile "güvenlik uzmanı" olarak "biz yapmadık miki yaptı" yalanının değirmenine twit twit su taşıdı:

"Bugün Sur'da yalnızca iç çamaşırla görüntülenen PKK'lı teröristlerin fotoğrafları hakkında bir kaç şey söyleyeceğim...."

"Şahıslar güvenlik görevlileri tarafından üstleri çıkarılmamış. O şekilde evden çıkarak gelmişler." "Gelenler tecrübeli kırsalcı. Diğerlerine yaptırmadıkları uygulamayı kendileri yapmışlar." Yapmalarının bir sebebi var ama burada yazmayacağım."

Bir gün boyunca sessiz kalan Diyarbakır Valiliği hiç değilse "Akkoyun medyası" ve "Akkoyun uzmanları" gibi kıvırmadı da gerçek ortaya çıktı. Evet, o fotoğraflar Sur'da çekilmişti ve ortada ne "çırılçıplak koşarak gelip teslim olan vardı, ne de şaşıran askerler".

Yandaşların reddettiğini Diyarbakır Valiliği "biz soyduk" diye kabul ediyordu.

Yazının tamamı burada.