Türkiye’de bu güne kadar yasaklı kelime statüsünde bulunan ‘KürdistanDiyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın verdiği bir kararla artık resmen serbest.

Savcılık Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği’nin ismini onadı.

Diyarbakır’da kurulan Komeleya Tevgera Ciwanên Kurdistan (Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği) valiliğin engeline takılmıştı. BasNews’in haberine göre, Valiliğin engelini reddeden savcılık ise Yargıtay’ın 2011 yılındaki bir kararını emsal göstererek Kürdistan yasağına son verdi.

Savcılık kararında ayrıca TCK’nın 302. maddesinde düzenlenen suçun oluşabilmesi için ‘devlet topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymaya, devletin bağımsızlığını zayıflatmaya veya birliğini bozmaya ya da devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya yönelik bir fiil işlemiş olmanın gerektiği, dernek isminde Kürdistan kelimesi geçmesinin bu suçu oluşturmadığı’ ifade edildi.

Savcılık verdiği kararda ise daha önce Yargıtay’ın aldığı bir kararı emsal gösterdi. 2013’te Yargıtay’ca alınan bir kararda atıfta bulunan savcılık, Urfa’nın Hilvan ilçesinde yaşayan bir ailenin çocuğuna verdiği ‘Kürdistan’ ismine onay vermesini emsal gösterdi.

Kararı değerlendiren KGHD Başkanı Başkanı Serhad Mêrdinî, kararın henüz kendilerine ulaşmadığını ancak böyle bir kararın verilmesinin geç kalınmış ve son derece olumlu bir karar olduğunu söyledi. Kararın Türkiye’deki birçok tabuyu da kıracak bir anlama sahip olduğunu aktaran Mêrdînî, kararı tarihi bir gelişme olarak değerlendirdiklerini söyledi.