Üsküdar’da Hüseyin Avni Paşa Korusu’nda çıkan şüpheli yangın sonucu kül olan tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü’yle ilgili önemli bir belge ortaya çıktı. Koruyu Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’e veren TMSF, tarihi köşkü “yıkım yasağı kaydıyla” satmış.

Aykut Küçükkaya'nın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre TMSF’nin Meclis’e gönderdiği belgeyi değerlendiren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Bu tarih ve doğa katliamı taammüden işlenmiştir. Göz göre göre gelmiştir. Bu katliam Cengiz Grubu’yla hükümet ve Başbakan’ın işbirliğiyle vuku bulmuştur” dedi.

Köşkün kül olduğu yangından 5 gün önce Cengiz İnşaat’a Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün restorasyonu için izin verilmesini “suç üstü belgesi” olarak gördüğünü söyleyen Kart, “Bu cinayeti gösteren belgedir” iddiasında bulundu.

23 Haziran 2014'te Anıtlar Yüksek Kurulu, Cengiz İnşaat’ın başvurusu kapsamında Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün restorasyonu için gerekli ön izni vererek restorasyon sürecini başlattı.

Karardan sadece 5 gün sonra ise tarihi köşk şüpheli yangınla kül oldu. İşte tam bu noktada tarihi köşkün de içinde bulunduğu koruyu Cengiz İnşaat’a satan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Meclis’e gönderdiği belgeler daha da önem kazanıyor. TMSF’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden aldığı belgeye göre koru ve köşkle ilgili imar durumu şöyle yer alıyor:

Koruda geçici dahi olsa hiçbir inşaat yapılamaz.

Bitki örtüsünün korunması esastır. Doğal mekânlarda ve yangın sonucu bitki örtüsünde tahribat olduğu zaman ağaçlar Boğaziçi’nin ekolojisine uygun seçilecektir.

İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 8 Ocak 2002 tarihli kararı ile de koruda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün Koruma Grubu’nun 1. grup olarak -yıkılmadan korunması gerekli yapı- belirlenmesine karar verilmiştir.