KİMLİĞİ belirsiz kişilerin taciz ve takibine maruz kaldığını belirten Çerkes aktivist Kuban Kural için açıklama yapan Kafkas Forumu aktivisti Mkanba Çağlar, “Kural’a yönelik herhangi bir saldırıdan Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini sorumlu tutacağımızı buradan duyuruyoruz” dedi.

 

Kafkasya Formu ve Uluslararası “No Sochi 2014” üyesi Kuban Kural’ın kimliği belirsiz kişiler tarafından takip ve taciz edilmesine ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yapıldı. Toplantıya mağdur olan Kuban Kural, İnsan Hakları Derneği Üyesi Ahmet Taner, Sosyolog Ferhat Kentel, Kafkasya Formu üyesi Mkanba Çağlar katıldı.

 

Açıklamada ilk olarak konuşan avukat Ahmet Taner, Kuban Kural’ın 2014 Soçi Olimpiyatları’na karşı kampanya yürüten Kafkasya Formu, sivil inisiyatiflerinde yer almasın nedeniyle, Rus gizli istihbarat teşkilatından olduklarını düşündükleri kişilerin tehditleri nedeniyle can güvenliğinin olmadığını belirtti. Kural’ın takip ve ölümle tehdit edilmesi üzerine, Küçükçekmece Savcılığı’na başvurduklarını aktaran Taner, Kural’ın İHD’ye başvurduğu ana kadar can güvenliğine yönelik talebinin işleme konulmadığını ve etkili bir soruşturma yürütülmediğini dile getirdi.

 

‘SADECE BANA YÖNELİK DEĞİL’

Kafkasya Formu adına açıklama yapan Mkanba Çağlar ise, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve Küçükçekmece Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan başvurunun üzerinden 27 gün geçtiğini hatırlatarak, “Gerçekleştirilen taciz ve tehditlere yönelik detaylı yer, zaman, eşkal bildirilmesine ve kanıt sunulmasına rağmen aradan geçen süre zarfında olayın tahkikatına yönelik herhangi somut bir adım atılmış değil” dedi.

 

“Geldiğimiz noktada, Rusya’nın Çeçen mültecilere yönelik Türkiye’de oluşturduğu cinayet şebekesinin bu defa, yükselen Çerkes muhalifliğine yöneldiği düşüncesindeyim” diyen Mkanba, “Kuran Kural’a yönelik tehditler son bulana, sorumlular yakalanıp, gerekli işlemler gerçekleştirilene dek sürecin takipçisi olduğumuzu ve Kural’a yönelik herhangi bir saldırıdan Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti hükümeti sorumlu tutacağımızı buradan duyuruyoruz” dedi.

 

Taciz ve takibe maruz kaldığını belirten Kuban Kural ise, bu saldırıların sadece kendi şahsına yönelik olmadığını hem Çerkeslere hem de düşüncelerine yönelik olduğunu dile getirdi. (Evrensel)