Cumartesi Anneleri/İnsanları, 426. kez Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi.

Kayıpların bulunması ve sorumluların yargılanmasını isteyen kayıp yakınları, Hayri Kozakçıoğlu'nun çok sayıda kayıp ve faili meçhul cinayettin sorumlusu olduğunu söyledi.

Kayıp yakınlarının bugünkü eylemine, 38. Genel Kurulu'nu gerçekleştiren Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIHD) delegasyonu ile birçok ilin İHD şubesi destek verdi. Heyette bulunan İranlı yazar Şirin Ebadi de eyleme katıldı.

426. oturma eyleminde, Musa Çitil'in başında bulunduğu ekip tarafından kaçırılan Piro Ay'ın dosyası açıldı. Kayıp yakınları, Çitil'in yargılanması talebiyle Genelkurmay Başkanlığı önünde açıklama yapacak.

Bugünkü oturma eyleminde ilk olarak Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız konuştu. “Bugün iki program var. Biri Başbakan Reyhanlı'da, diğeri ise Kozakçıoğlu'nun cenazesi kaldırılıyor” diyen Hanife Yıldız, “Başbakan, katliam yaşandığında Reyhanlı yerine Amerika'ya gitmişti. Şimdi, zeytinyağı gibi üste çıkarak, halka yalanlar söyleyecek, Obama'nın mesajını getirecek. Bu halk yalanlar değil, barış istiyor” dedi. Yıldız, “Bugün bir de Hayri Kozakçıoğlu'nun cenazesi kaldırılıyor. Onu bizler de hiç unutmayacağız” diye konuştu.

'KOZAKÇIOĞLU HASAN'IN DA KATİLLERİNDEN BİRİ'

Gözaltında babasını kaybeden Şerif Taşkaya da, “Biz burada yıllarca kayıpyarımızı arıyoruz. Artık beş yaşındaki çocuklar da biliyor ki Mehmet Ağar, Hayrı Kozakçıoğlu birer katildir. Kürt'üz, Aleviyiz diye bizleri öldürdüler. Bir mezarı bile çok gördüler” dedi. Taşkaya, “Kozakçıoğlu öldü diye diğerlerini aklayamazsınız. Onu gömerek suçlarını örtemezsiniz. Onların işlediği bütün suçlardan devlet sorumludur” şeklinde konuştu.

Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak da, “Hayri Kozakçıoğlu bir suçludur. Devlette devamlılık esassa, devlet de suçludur. Bugüne kadar ne kayıplarımızı buldu, ne de sorumluları yargıladı. Hayri Kokazçıoğlu İstanbu Valisi olduğu dönemde Hasan Ocak kaybedildi. O, Hasan'ın da katillerinden biridir” dedi.

Kayıp yakını Emrah Yurtseven de, dedesi kaybedildiğinde 2 yaşında olduğunu belirterek, “Bugün 20 yaşındayım. Ne olur, dedemi bulun, sorumlulardan hesap sorun” diye seslendi.

'KAYIP ANNELERİ KAYBETMEYECEK'

Bugünkü eyleeme katılan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu delegasyonu içerisinde yer alan Akdeniz İnsan Hakları Örgütü Düşünce ve İfade Özgürlüğü Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Nasira Tutur da, Cumartesi Annelerini selamladı. Kendisi de bir kayıp annesi olan Tutur, “Ben de oğlumun eve dönmesini bekliyorum. Sizin gibi ben de adaletin kazanmasını bekliyorum” dedi. Cumartesi Anneleri'nden güç alarak Cezayir'de eylem başlattığı bilgisini veren Tutur, “Kayıp anneleri hiçbir zaman kaybetmeyecek” dedi.

'SİZİN ÇOCUKLARINIZ ÖZGÜRLÜK UĞRUNA ÖLDÜ'

FIHD Genel Başkanı Yusuf Alataş da, 38. kongresini gerçekleştiren federasyon adına anneleri selamladı. Delegasyon içerisinde yer alan İranlı muhalif yazar Nobel Barış Ödülü sahibi Şirin Ebadi de, “Acınızı paylaşmak için geldik. Tüm dünya sizlere saygı duyuyor. Sizin çocuklarınız özgürlük mücadelesi yürüttükleri için öldürüldü. Herkese özgürlük, insanlığa özgürlük” şeklinde konuştu.

Bugünkü eylemde söz alan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici de Kürtçe yaptığı konuşmasında, “Hayrı Kozakçıoğlu, insanlığa karşı suç işlemiş bir kişi. Onun işlediği tüm suçların açığa çıkması, tüm kayıpların bulunması için devlet arşivlerinin açıklanasını istiyoruz. Katiller, işkenceciler hala aramızda dolaşıyor. Tüm kayıplar bulunana, tüm failler açığa çıkarılıp sorumluları yargılanana kadar bu mücadele sürecek” dedi.

'MUSA ÇİTİL GÖREVDEN ALINSIN, TUTUKLU YARGILANSIN'

İHD İnsan Hakları İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın açıklamasını Maside Ocak okudu. 19 yıl önce gözaltında kaybedilen Piro Ay'ın dosyasını açıklayan Ocak, kaybedenlerin arasında dönemin Derik Jandarma Komutanı Musa Çitil'in de bizzat yer aldığnı söyledi. Tüm girişimlere rağmen Musa Çitil'in adil bir şekilde yargılanmadığına dikkat çeken Ocak, “Halen Ankara Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Musa Çitil'i göre başında tutmak ve tutuksuz yargılamak, insanlık suçunun meşrulaştırılması sonucunu doğurmaktadır. Tuğgeneral Musa Çitil görevden alınsın, tutuklu yargılansın. Yalnızca Musa Çitil değil, emir komuta zinciri içerisinde örgütlü bir biçimde işlenen bu suçun tüm sorumluları yargılansın” dedi.

KAYIP YAKINLARI GENELKURMAY ÖNÜNDE OLACAK

Cumartesi Anneleri, Musa Çitil'in yargılanması çağrısını dile getirmek için, Kayıplar Haftası etkinlikleri kapsanında 31 Mayıs Cuma günü Genelkurmay Başkanlığı önünde açıklama yapacaklarını duyurdu. (ETHA)