Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi ile Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere kayyum atanmasına karar verildi. Kararın ardından, AKP iktidarına muhalifliğiyle bilinen Bugün ve Millet gazeteleri ile Kanaltürk ve Bugün televizyon kanalları da atanan kayyum tarafından yönetilecek. Koza İpek Grubu'nun başına Sabah gazetesi Reklam Müdürü Ümit Önal'ın getirildiği öğrenildi.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Şirket yönetimi için kayyum tayini" başlıklı 133'üncü maddesi kapsamında verilen kararda, "Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denildi.

Şirket hisseleri yüzde 5 kayba uğradı

Bugün, Millet gazeteleri ile KanalTürk, Bugün televizyon kanallarını bünyesinde barındıran ve Akın İpek'in sahibi olduğu Koza İpek Holding'e iki baskın düzenlenmişti. 1 Eylül'de, Ankara 7. Sulh Ceza Hâkimliği'nin verdiği kararla Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve polis ekiplerince operasyon düzenlenmişti. Şirkete yapılan ikinci aramada, medya şirketlerinin dahil edilmediği, Koza Altın şirketlerinin hedef alındığı belirtilmişti.

Gün içinde 22.35 liraya kadar yükselerek yüzde 7'ye yakın prim yapan Koza Altın hisseleri yüzde 5.74 kayıpla 19.7 liradan kapandı. Holdingin diğer iştiraklerinden Koza Anadolu Madencilik hisseleri ise gün içinde yüzde 7.1 primle 2.12 liraya kadar yükseldikten sonra yüzde 5.6 kayıpla 1.87 liradan taban fiyattan kapandı.

Koza-İpek: Bize herhangi bir bildirim gelmedi

Koza İpek Holding iştiraklerinden Koza Altın yatırımcı ilişkileri bölüm yöneticisi Okan Bayrak, şirkete kayyum atanıp atanmadığı sorusuna, "Bize herhangi bir bildirim gelmedi. Şu anda verebileceğim bir bilgi yok" cevabını verdi.

Koza Holding'e bağlı şirketler şöyle:

KOZA ALTIN İşletmeleri A.Ş.
KOZA ANADOLU METAL Madencilik İşletmeleri A.Ş
ÖZDEMİR ANTİMUAN Madenleri A.Ş
İPEK DOĞAL ENERJİ Kaynakları A.Ş
KOZA-İPEK BASIN ve BASIM Sanayi Ticaret A.Ş
ATP İnşaat Ve Ticaret
KOZA-İPEK TEDARİK Danışmanlık A.Ş
ATP KOZA GIDA Tarım Hay. San. ve Tic. A.Ş
ATP HAVACILIK Ticaret A.Ş
ATP-KOZA TURİZM Seyahat ve Tic. A.Ş
KANALTÜRK Televizyon
KANALTÜRK Radyo
BUGÜN TELEVİZYON Televizyon ve Radyo Prodüksiyon A.Ş.
BUGÜN Gazete
KOZA-İPEK EĞİTİM Sağlık Hizmet Yardım Vakfı
KOZA İPEK SİGORTA Aracılık Hizmetleri A.Ş.

Kayyum nedir?

Kayyum atamaları mahkeme kararı ile uygulanıyor. Uygulamada, gerek ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle anonim şirket organlarının iş göremez hale gelmesi, gerekse şirketin organsız kalması durumlarında mahkemelerden şirket için kayyum atanması istendiğine sıklıkla rastlanıyor. Bazı durumlarda da, kayyum atamaları, savcılığın talebi sonrası mahkeme yolu ile yapılıyor.