Ana muhalefet partisinden 6 milletvekilinin 35 ölümün ardından bölgede yaptığı incelemeler sonrası hazırlanan raporda, önceki operasyonlar öncesi köylülere mutlaka 'kaçağa giden' olup olmadığının sorulduğu bilgisi yer aldı.

CHP'li 6 milletvekilinden oluşan heyet, Irak sınırında meydana gelen ve 35 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından, Şırnak'ın Uludere ilçesindeki incelemelerine ilişkin rapor hazırladı.
Olayla ilgili gözlem, eleştiri ve önerilere yer verilen raporda, heyetin 2 Ocak'ta Gülyazı köyündeki taziye çadırını ziyaret ettiği, heyetin köyde bulunduğu süre içinde devlet ve Hükümet yetkililerinin olmadığı belirtildi.
Olayın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen adli ve idari soruşturma başlatılmadığı, köy sakinlerinin bu durumdan yakındığı ifade edildi.
Köy sakinlerinin, kaçakçılığın yöre ekonomisinin bir parçası, geçim kaynağı olduğunu anlattıkları ve valiler, kaymakamlar, askerler, bekçiler ve korucuların kaçakçılık faaliyetlerine müdahale etmeyerek bu faaliyete zımmen yasallık kazandırdıklarını söyledikleri kaydedildi.
Olayın tanıkları ile konuşulduğu belirtilen raporda, tanıkların, bugüne kadar, operasyon öncesi askerlerin mutlaka köylülere, 'kaçağa giden' olup olmadığını sorduklarını, araştırma yapmadan operasyon veya bombardıman başlatılmadığını belirttikleri ifade edildi.
Tanıkların, bombardıman sırasında telefonla aradıkları askeri yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini söyledikleri ileri sürüldü.

ELEŞTİRİLER
Heyet raporda, olaya ilişkin şu eleştirilerde bulundu:
''Kaçakçıların 70 katır ile dönmesinin, gelenlerin terörist değil, kaçakçılar olduğunu bilinebilir hale getirdiği tartışmasızdır. Operasyon öncesi köy muhtarı ve koruculara bilgi verilmediği, sınırın ötesine geçen kaçakçı olup olmadığına dair soru sorulmadığı tespit edilmiştir.
Köylülerin daha sonradan hayatını kaybedecek kimi yaralıları katır sırtında kilometrelerce taşıdığı ve bu nedenle ölümlerin olduğu tespit edilmiştir.''

ÖNERİLER
Önerilere de yer verilen raporda, TBMM'de olayla ilgili Meclis Araştırması açılması ve ölenlerin ailelerinden özür dilenmesi gerektiği belirtildi.
Olayın ardından ambulans gönderilmediği iddialarının da araştırılması istenen raporda, şu önerilere yer verildi:
''MİT ve istihbarat teşkilatlarının ve bölgede faal ajanların olay günü istihbarat ve ihbar akışı, istihbaratların değerlendirilme yöntemi ve operasyon için düğmeye basılması süreci tüm şeffaflığıyla kamuoyuna açıklanmalıdır.
Sınır ticaretinin yasallaşması için çözümler aranmalıdır. Köylüler ile askeri yetkililer arasındaki telefon trafiği incelenmelidir.
Acılı aileler tazminatı şu aşamada reddetse de yöre halkının korkunç fakirliği dikkate alınarak tazminat ödenmeli, acı ve kayıpların manevi yönden en azından bir parça telafisi bu şekilde sağlanmalıdır.
Hükümet bu olayın sorumluluğunu üstlenmeli ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz hemen istifa etmelidir. Ayrıca İçişleri ve Milli Savunma Bakanı hakkında gensoru verilmelidir.''

Raporda, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Hasan Ören, Muğla Milletvekili Nurettin Demir, Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ve Ordu Milletvekili İdris Yıldız'ın imzaları bulunuyor.