Van’da Gevaş emniyetine roketatarla saldırdıkları iddiasıyla gözaltına alınıp işkence gören 3 vatandaşın durumu Meclis'e taşındı.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, işkence görüntüleri sosyal medyada paylaşılan Gevaş'lı sivillerin durumunu Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na taşıdı.

Komisyonun Gevaş'a acil bir ziyaret gerçekleştirmesini talep eden Ertan, "Gözaltı merkezlerindeki işkence iddialarına yönelik ihlal iddialarıyla ilgili acil toplantı yapmasını" istedi

Bedia Özgökçe Ertan'ın İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na verdiği dilekçe şöyle:

9 Haziran 2017 günü @fatihtezcan adlı twitter kullanıcısı 19 Haziran 2017 tarihi itibariyle hala erişilebilen “Van Gevaş Emniyet Müdürlüğü'ne roket atan şahıs yakalandı. Bırakın kendimi öldüreyim diye ağlayıp kafasını duvarlara vururken görüyorsunuz” ifadesiyle işkence gördüğü açıkça belli olan ve Van Valiliği tarafından “terörist” olarak teşhir edilen fakat “sorgularının” ardından serbest bırakılan 3 köylünün fotoğraflarını yayınlamıştır.

Bu bağlamda, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunun gözaltı merkezlerindeki işkence iddialarına yönelik ihlal iddialarıyla ilgili acil toplantı yapmasını; söz konusu twitter hesabının bu görüntülere nasıl ulaştığını, görüntüleri kimin çektiğini ve servis etmekle amaçlananın ne olduğunu tespit etmek; ayrıca haberde konu edilen durumun komisyon tarafından yerinde incelemek üzere acil bir ziyaret gerçekleştirmesini arz ve talep ederim.

NE OLMUŞTU?

Gevaş Emniyet Müdürlüğüne yönelik saldırının ardından güvenlik güçlerinin arazide mantar toplayan kişileri yakalamıştı. 9 Haziran'da emniyete götürülen kişilere şkence edilmişti.

Van Valiliği olayın ardından yaptığı açıklamada, “Eylemi gerçekleştiren kişilerin suçlarını itiraf ettiğini” öne sürmüştü.

Saldırıyı düzenlediği iddia edilerek gözaltına alınan köylüler Cemal Aslan (53), Halil Aslan (50) ve Abdülselam Aslan (35) ile bir kişi daha 14 Haziran'da serbest bırakılmıştı.