Kosova'da MİT tarafından yapılan ‘FETÖ’ operasyonu nedeniyle İçişleri Bakanı ve istibarat servisinin şefi görevden alındı.

Kosova Başbakanı daha önce MİT operasyonundan haberdar olmadığını ve konuyla ilgili gerekeni yapacağını açıklamıştı.

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Kosova’da yaptığı operasyon ilişkin Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, “Hiçbir şeyden haberim yok. Bunun gereğini yapacağım” demişti.

Haradinaj, "Bugün, Kosova İstihbarat Servisi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 6 Türk vatandaşı sınır dışı edildi. Ben, başbakan olarak bu operasyonla ilgili bilgilendirilmedim. Bu yüzden, yasal ve anayasal yetkilerime uygun olarak hareket edeceğim" ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

MİT'in 'FETÖ'nün Balkan ayağı' olarak nitelendirilen bir ekibe yaptığı operasyon Anadolu Ajansı (AA) tarafından servis edildi.

FETÖ mensubu olduğu öne sürülen 6 kişinin elçilik binası içerisinde çekilen fotoğrafları da paylaşıldı. Şüphelilerin sorguları için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine getirildiğini, savcılık talimatıyla sorgularına başlanan zanlıların, işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edileceklerini aktardı.

Kosova basını yakalanan isimlerin Kosova’dan çıkartılamadığını iddia etti.

Öte yandan Fethullah Gülen grubuna yakınlığı ile bilinen SamanyoluHaber adlı internet sitesi kaçırılan isimlerin "Gülen Cemaati üyesi" olduklarını doğruladı.

Kosova Başbakanı Haradinac ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, “Kosova İstihbarat Servisi” ifadesini kullandı ve şunları söyledi:

“Bugün, Kosova İstihbarat Servisi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 6 Türk vatandaşı sınır dışı edildi. Ben, başbakan olarak bu operasyonla ilgili bilgilendirilmedim. Bu yüzden, yasal ve anayasal yetkilerime uygun olarak hareket edeceğim.”

Haradinac Facebook sayfasında yayımladığı açıklamasında ise "Bu operasyonda, sınır dışı etmenin aciliyeti dahil bazı unsurlar açık değil" ifadesini kullandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Kosova İçişleri Bakanlığı "Bu altı kişinin, güvenlik nedeniyle tutuklanmaları ardından ülkedeki oturma izinlerinin iptal edildiğini" açıkladı.