MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi'nin düzenlediği Koruculuk Sistemi Kaldırılsın başlıklı panele Prof. Dr. Mehmet Altan, Dr. Nesrin Uçarlar ve Roboski katliamında oğlunu kaybettikten sonra koruculuktan istifa eden Süleyman Encü katıldı.

Koruculuk sistemi hak ve özgürlüklerin ihlali noktasında çok büyük bir sorun olarak ortaya çıktı; silahlı kişilerin, silahsız kişiler üzerindeki tahakkümünün kalkması ve toplumsal barışın sağlanması için korucululuk sisteminin kaldırılması gerekiyor.''

Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin (MAZLUMDER) "Koruculuk Sistemi Kaldırılsın" başlıklı panelinde koruculuk sistemi kaldırılana kadar kampanyalarının devam edeceğini de açıkladı.

Moderatörlüğünü Diyarbakır Şube Sekreteri Seher Akçınar Bayar'ın yaptığı panelde Prof. Dr. Mehmet Altan, Diyarbakır Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü'nden (DİSA) Dr. Nesrin Uçarlar ve Roboski'de 15 yıl koruculuk yapan ve Roboski Katliamı'nda oğlu Süleyman Encü'yü kaybeden Süleyman Encü konuştular.

Ay: Konuşmak istemediler

Başkan Bayar, panele Diyarbakır'da faaliyet gösteren korucu derneğinden bir kişi ile Bilge Köyü katliamında yakınlarını kaybeden ailelerden bir kişiyi de davet ettiklerini ancak kimsenin panele katılmak istemediklerini aktardı; ''Koruculuk paramiliter bir yapıdır. paramiliter yapıların genellikle muhalefeti bastırmak için kullanılır'' dedi.

Bayar, Filipinler, Güney Afrika, Irak ve Guetamala'daki paramiliter yapılarıla ilgili özet bilgi verdi.

Encü: Koruculuğu bırakın

* 1993'de Ferit Binbaşı bizi karakolun bahçesine toplayarak korucu olmamızı istedi. Köyümüz, hayvanlarımız yakılmıştı. Mecburen kabul ettik. 40 kişiydik, 20-30 kişi kabul ettik.

* Roboski'de sınır ticareti dışında başka yapılabilecek iş yoktu. Korucu olmamıza rağmen çocuklarımızı katlettiler. Katliamdan sonra koruculuktan istifa ettim ama yine de korucu kalmamız için baskı yapıldı. Halkımıza sesleniyorum, koruculuğu bıraksınlar.

Uçarlar: İktidarda başka, muhalefette başka

* Koruculuk ilk olarak 'yerel güvenlik' kavramıyla gündeme getirildi ve teşviklerle, ödüllendirmeyle uygulanmak istendi, 1991'den sonra bir kimliklendirme politikası olarak yürütüldü.

* Koruculuk 'terörle mücadele' ve 'bölgede istihdamın sağlanması' ile açıklandı. Partiler muhalefetteyken sistemin kaldırılması, iktidardayken de ıslahı gerektiğini söylüyor.

* Koruculara sosyal güvenlik ve özlük hakları verilmesi, devlet memurluğuna geçme gibi imkanların sağlanması ''tecavüz sonucu doğan çocuğu nüfusuna alma'' gibi bir yöntem.

* Kaldırılmasıyla birlikte koruculara dair algıların da değişmesi gerekiyor. Silvan'da bir korucu eşi "Kocam ölmüş ama biz hala korkuyoruz. Biz hainiz," demişti.

Altan: Vatandaşa karşı aşağılama

* Roboski Katliamı'nın faillerinin hala açığa çıkarılmadı ama iktidara yönelik bir şey olduğunda devlet alt-üst ediliyor. Koruculuk devletin vatandaşına karşı nasıl bir aşağılama içinde olduğunu gösteriyor.

* Abdullah Öcalan'ın 2013 Newroz'unda, Diyarbakır'da okunan mesajının PKK açısından bir paradigma değişikliği anlamına geliyor. Devlet buna denk demokratik, insan hak ve özgürlüklerine saygılı bir anlayış benimsedi mi?  

(bianet)