Hüseyin Elmalı / ANF

Taksim Dayanışması, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde (AKPM) BDP'li vekil Ertuğrul Kürkçü ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Eskişehir’de polis tarafında öldürülen Ali İsmail Korkmaz ile Ankara’da polis tarafında öldürülen Ethem Sarısülük’ün davalarının AİHM'e sunulacağı açıklandı.

Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük ve Avukatı Kazım Bayraktar, Taksim Dayanışması adına Mücella Yapıcı, TTB (Türkiye Tabipler Birliği) adına Feride Tanık, İHD’den Cengiz Mendillioğlu ile BDP'li AKPM üyesi Ertuğrul Kürkçü konuşmacı olarak katıldı.

Kürkçü’nün moderatörlüğünden gerçekleşen basın toplantısına konuşan Feride Tanık, Taksim ve Gezi protestoları sırasındaki polis şiddetinin, Türkiye’nin 77 ilinde ve dünyanın pek çok merkezinde büyük tepkiler doğurduğunu söyledi. Tanık, polisin uyguladığı şiddet sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarcası ağır olmak üzere 6 bin kadar yaralanma olduğunu belirtti.

Taksim Dayanışması adına konuşan Mücella Yapıcı, polisin Gezi direnişine saldırısı öncesi Gezi’yi korumak için bütün girişimlerini kanuni çerçevede gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Yapıcı, iktidar çevresi ve ana akım medyanın dile getirdiği gibi “polisin aşırı güç kullanımına" değil, “hukuksuz bir şekilde, kasten ve hedef alınarak sınırsız bir şiddete maruz kaldıklarını" söyledi.

28 EKİM'DE ANKARA'DA DURUŞMA VAR

Haziran ayında Ankara'da polis tarafından başından vurularak katledilen Ethem Sarısülük ve ailesinin avukatı Kazım Bayraktar ise Sarısülük’ün Ankara'daki protesto eylemi esnasında polis tarafından kasten iki kez kafasına ateş açılması kameralar tarafından tespit edildiği halde savcılık ve başvurdukları mahkemenin olayı "nefsi müdafaa" olarak yansıtmaya çalıştığını belirtti.

Avukat Bayraktar, ayrıca duruşmalarda kendilerine ve mağdurlara karşı fiziki saldırılar gerçekleştiğini ifade ederken, mahkemeye karşı hiç bir güvenleri kalmadığından davalarını AIHM’e getirme zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Ethem Sarısülük’ün abisi Mustafa Sarısülük ise yaşadıklarından yola çıkarak devletin ve iktidarın, kardeşini kasten ve bilerek öldüren polisleri geçmişte olduğu gibi korumaya ve aklamaya çalıştıklarını belirtti.

Bu konuda adaletin ve gerçeğin ortaya çıkması yönünde hiç bir güvenlerinin kalmadığını söyleyen Mustafa Sarısülük, “Onun için öldürülen kardeşim Ethem şahsında bu vahşeti AIHM dahil Avrupa kurumlarına yansıtma çabasındayız” dedi. Kardeş Sarısülük, 28 Ekim'de Ankara'daki duruşmaya tüm duyarlı kesimleri katılmaya çağırdı.

Eskişehir’de AKP il binası önünde öldürülen 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz’ın avukatı Alper Can Aykaç, basın toplantısı vasıtasıyla basına İngilizce ve Türkçe bir açıklama gönderdi.

Bu sunumda AİHM ve Avrupa Konseyi'ne gönderdiği tebliğde, "Yargılamadaki ihmal ve hatalar serisinin ardından artık Ali İsmail Korkmaz davasında adil bir yargılamanın yapılacağını beklemiyoruz. Bu nedenle bu dava ile ilgili olarak Sözleşme'nin 2, 3, 6, 10 ve 11'inci maddelerinin ihlal edildiğini öne sürerek AİHM'e başvuruyoruz" denildi.