CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türkiye Konsolosluğu’nun IŞİD ile ilgili durumu Ankara’ya rapor ettiği ve Ankara’nın ise ‘IŞİD Türkiye’ye hasım değil, size zarar vermeyecek. Konsolosluğu terk etmeyin’ dediği iddiasını meclis taşıdı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

IŞİD terör örgütünün Irak’ta Türkmenlerin yaşadığı Telafer şehrinde yaptıkları katliamlarda kaç Türkmen öldürülmüştür?

IŞİD terör örgütünün Türkmenlere karşı yapacağı bundan sonraki saldırıları engellemek amacıyla Hükümetin almış olduğu önlemler var mıdır?

Türk Konsolosluğu’nun IŞİD ile ilgili durumu Ankara’ya rapor ettiği ve Ankara’nın ise ’IŞİD Türkiye’ye hasım değil, size zarar vermeyecek. Konsolosluğu terk etmeyin’ dediği iddiası doğru mudur? İddia doğru ise bu talimat kim tarafından verilmiştir?

Türkiye’deki IŞİD hücrelerinin liderliğini Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’un yaptığı iddiası doğru mudur? İddia doğru ise bu kişi halen nerededir? 2011 yılında tutuklandıktan sonra 24 Ocak 2013 tarihinde hangi gerekçe ile tahliye edilmiştir?

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk hangi mahkeme ve hakimin kararı ile serbest bırakılmıştır?

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk, kim ya da kimlerin talimatıyla serbest bırakılmıştır?

Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’u, düzenledikleri operasyonla gözaltına alan polislerin disiplin soruşturmalarına maruz bırakıldıkları, haklarında soruşturmalar açıldığı iddiası doğru mudur?

2011 yılında Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayancuk’u düzenledikleri operasyonla gözaltına alan, ancak haklarında daha sonra soruşturma açılan ve görev yerleri değiştirilen polisler kimlerdir?

Polisler hakkında hangi gerekçe ile soruşturma açılmıştır ve görev yerleri değiştirilmiştir?