Dersim’in Ovacık ilçesi belediyesi tarafından 24-30 Temmuz tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan “Birinci Uluslararası Ovacık Sanat Günleri”nin "güvenlik" gerekçesiyle İlçe Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu tepki gösterdi.

Maçoğlu, etkinlik için 60 bin lira harcama yaptıklarını, yetkililerin kendilerini oyaladığını ve paranın boşa gittiğini söyledi.

Kaymakamlığın kararını değerlendiren Maçoğlu, müzikten ekolojiye, felsefeden güzel sanatlara, tiyatrodan sinemaya, kadın atölyesinden çocuk atölyesine kadar yapmayı planladıkları atölye çalışmalarının yasaklandığını belirtti.

Maçoğlu, hazırlamış oldukları programın Kaymakamlık tarafından kabul edilmediğini, programı bir gün içine sıkıştırılarak, kapalı alanda yapmalarının dayatıldığını söyledi.

'FESTİVAL VARMIŞ GİBİ GELSİNLER'

Kültür ve sanat faaliyetlerinin "güvenlik" yasağına takılmasını doğru bulmadıklarını belirten Maçoğlu, “Alternatif alanlar yaratacağız. Aydınlarımız, sanatçılarımız, yoldaşlarımız, yurttaşlarımız festival varmış gibi Dersim’e, Ovacık'a gelsinler” çağrısında bulundu.

Maçoğlu, yetkililerin kendilerini oyaladığını kaydederek şunları söyledi:

60 bin lira harcama yaptık ve hepsi boşa gitti. İnsanları güldürüp, eğlendirip bilim ve sanat insanlarıyla buluşturacaktık. OHAL gerekçe gösterilerek bu engellendi. Festival ve sanat günleri etkinliğimiz için Haziran ayı başında başvurumuzu yaparak, program çalışmasını başlattık. İl ve ilçemiz büyük bir ekonomik krizle boğuşuyor. Etkinlik programlarına birçok bilim insanı, sanatçı, düşünce adamı, aydın ve yazar katılacaktı. Amacımız insanlarımızın son yılarda yaşadığı olumsuzluklardan az da olsa kurtulması, insanlarımızın yüzlerinin gülmesini sağlamak ve esnafımızın biraz gelir elde etmesidir.

İnsanlarımızı sanatçılarla, aydınlarla, bilim insanlarıyla ve yazarlarla buluşturup, güzel bir ortam yaratmak istiyorduk. Çağırdığımız insanların hepsi kamoyunca bilinen, tanınan insanlardı. Sadece belirlenen 2- 3 etkinliğe izin verilmiş ve diğerleri iptal edilmiştir. Bu halkın eğlenmesine, sanatçı ve aydınlarla buluşmasına izin verilmemiştir. Gerekçe OHAL olarak gösterilmiştir. Halkımızın bu sıkıntılı ortamda eğlenmesine bile izin yok.

Ovacık Kaymakamı Selim Çomaklı imzasıyla belediyeye gönderilen yazıda şöyle denildi:

Gerekli güvenlik tedbirleri kolluk kuvvetlerince alınarak, tarafınızca belirlenecek bir günde açık alanda konser düzenlenmesine izin verilmesine, atölye çalışmalarında Belediye Kültür Evi ve Belediye Düğün Salonu'nda kapalı alanda yapılacak çalışmalara izin verilmesine, programda 27 Temmuz 2017 tarihi 16.00 ile 18.00 saatleri arasında yer alan Tiyatro-Sinema Atölyesi, Konu; Herşey oyuncak atölyesine izin verilmesine karar verilmiştir. Atölye çalışmaları adı altında 'Çarşı1, Çarşı2, Çarşı ana sahne, Çarşı bulut sahne' isimli açık alanda yapılması planlanan faaliyetlere, Tunceli Valiliği'nin daha önce açıkladığı açık alanlardaki kamu güvenliği, sağlığı, kamu düzeni, olası terör tehdidi ve toplantıya katılacakların can ve mal emniyeti açısında uygun olmadığı değerlendirildiğinden izin verilmemesine karar verilmiştir.

(Kaynak: Dihaber)