Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gizli tanık ifadelerine dayanılarak Bingöl'de 2 yıl önce polis aracına düzenlenen ve 1 polisin yaralandığı saldırıya katıldığı iddiasıyla bir kez müebbet ve 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan lise öğrencisi Gülsüm Koç ile ilgili gerekçeli karar açıklandı.

Yüksekova Haber'de yer alan habere göre, kararda, 15 Mayıs 2011 tarihinde Bingöl kent merkezi Recep Tayyip Erdoğan Mahallesi'nde Trafik Şube Müdürlüğü'ne ait polis otosuna yönelik silahlı saldırı düzenlendiği, olayda araçta bulunan polis Hüseyin Korkut'un yaralandığı, Reşat Onan'ın ise yara almadığı hatırlatıldı.

Olayla ilgili gizli tanık Avcı'nın, silahlı saldırı esnasında olay yerinde olduğunu, saldırının gerçekleştiği yerde bir erkek ve bir kadın gördüğü yönünde beyanda bulunduğu belirtilen kararda, gizli tanığın, olay yerinde gördüğü kadının sanık Gülsüm Koç olduğunu teşhis ettiği öne sürüldü. Koç'un savunmasında, olayla hiçbir ilgisinin olmadığını, eylem günü arkadaşının evinde bulunduğunu ve buna ilişkin iki tanığının da olduğunu belirttiğine yer verilen gerekçeli kararda, tanık beyanlarının sanığın savunmasıyla örtüşmediği, tanıkların hiç birinin olay saati olan 21.20 sıralarında sanık Koç'un yanlarında olduğunu veya birlikte bulunduklarına dair net bir beyanda bulunmadıkları savunuldu.

KARARA GÖRE KOÇ, 'ÖRGÜT MENSUPLARIYLA' HAREKET ETMİŞ

Söz konusu eylemi "Çektar Çewlik" ve "Tolhildan İntikam" kod adlı "örgüt mensupları"nın gerçekleştirdiği iddia edilen kararda, eylemcilerin olaydan önce kaldıkları kafede yapılan aramada, okunan gazetede sanık Gülsüm Koç'a ait parmak izlerine rastlanıldığı, böylelikle sanığın, saldırganlarla aynı tarihte aynı yerde olduğunun anlaşıldığı öne sürüldü. Koç'un, "suç"un işlenmesinden önce ve işlendiği sırada saldırıyı gerçekleştiren "örgüt mensuplarıyla ortak bir irade ile hareket ettiği" iddia edilen kararda, "Silahsız olarak ekip otosunun geleceği güzergahta bekleyerek, ekip otosunun gelişini park halindeki araç içerisinde elinde kalaşnikof silah olan örgüt mensubuna bildirmesi, suçun icrasında doğrudan doğruya etkili olan hareketleri ifa etmesi, suçun icrasındaki rolü ve katkısını taşıdığı önem birlikte değerlendirildiğinde, sanığın suça müşterek fail olarak katıldığı anlaşılmaktadır" iddialarına yer verildi.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir süre önce görülen karar duruşmasında, lise öğrencisi Gülsüm Koç, "Devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak", "Kamu görevlilerini öldürmeye teşebbüs" ve "Kamu malına zarar verme" suçlarından bir kez müebbet hapis ile 26 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

İMZA KAMPANYASI

Gülsüm Koç'un ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasının ardından, internet üzerinden imza kampanyası başlatıldı. İmza.la adlı site üzerinde yürütülen kampanya çerçevesinde şu ana kadar 17 bine yakın imza toplandı.